Gelişmekte olan ülke hisselerine ilgi iki yılın zirvesinde

Gelişmekte olan piyasalara yatırımcı ilgisi Yellen'in ardından güçlendi, hisse piyasaları iki yılın zirvesini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları, Fed Başkanı Janet Yellen'in para politikasında gevşemeye işaret eden açıklamalarının ardından güçlenen risk iştahıyla 26 ayın en yüksek seviyesine yükselirken, para birimleri değer kazandı.

Riske ilginin artması gelişmekte olan ülkelerin yeni uluslararası borçlanmalarına da kapıyı araladı.

Dolar, Yellen'in ABD ekonomisinin daha yüksek faizlere direnebilmesi için yeterince sağlıklı olduğunu, ancak düşük enflasyonun faizlerin daha fazla yükselmeyeceği anlamına geldiğini belirtmesiyle değer kaybederek dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çin'de çift basamaklı oranlarda artan ithalat ve ihracat, uluslararası ticarette toparlanmanın devam ettiğine işaret ederek, risk iştahını destekledi.

Gelişmekte olan hisse senetleri endeksi yüzde 1 yükselirken, bu seviyelerde tutunması halinde mart ortasından bu yana en yüksek haftalık kazanımı elde edecek. Hindistan ve Kore borsaları rekor seviyelerini görürken, Hong Kong hisseleri yüzde 1'den daha fazla artarak iki yılın zirvesine ulaştı.

Yeni tahvil ihraçları da hız kazandı 

Gelişmekte olan ülke kurları için gösterge kabul edilen JPMorgan'ın ELMI Plus endeksi, bugün bir ayın en yüksek seviyesinden kapandı.

Gelişmekte olan ülke tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkı 10 günün en düşük seviyesine geriledi.

Gelişmekte olan ülkelerden yeni tahvil ihraçları da hız kazandı. Endonezya'nın ihraç ettiği 10 ve 30 yıl vadeli dolar cinsi tahvillere ihracın üzerinde talep geldi. Endonezya ayrıca 1 milyar euro borçlanmayı da tamamladı. İhraca çıkanlar arasında Rus şirketler de yer alıyordu.

Dolar sakin

Bu arada dolar/TL kuru saat 13.57 itibariyle 3,5687 ile sakin seyrini sürdürdü. Euro/TL ise 4,0665 seviyesinden işlem gördü.