Gözler ABD cephesinde

Bugün Fed Başkanı Bernanke'nin konuşması ve mayıs ayı toplantı tutanaklarının ayrıntıları bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası piyasalarda bugün gözler ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin bugün Kongre'de yapacağı konuşma ve FED'in 1 Mayıs tarihli son toplantısının tutanaklarında olacak.

Piyasalar FED'in yakın bir tarihte tahvil alım programını daraltmaya geçip geçmeyeceği konusuna odaklanmış durumda. FED tutanaklarından bu yönde bir sinyal çıkıp çıkmayacağı, yakından takip edilecek.

Tutanaklar öncesinde ise Bernanke bugün Kongre'de bir sunum yapacak. Bernanke'nin sunumu TSI 17:00'de başlayacak.

Bernanke'nin bugünkü konuşmasında ekonomi konusunda sunum yapmanın yanı sıra, FED politikaların savunmaya ve FED bilançosunun şiştiği ortamda bu politikaların nasıl kapatılacağını anlatmaya zorlanması bekleniyor. Uzmanlar, Bernanke'nin bu konuşmasında FED'in parasal gevşeme politikasını yavaşlatmaya hazır olup olmadığı yönünde bir ipucu ortaya koymasının muhtemel olduğunu ifade ediyorlar.

ABD Merkez Bankası, 1 Mayıs toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmezken, her ay 85 milyar Dolar tutarında ABD Hazine kağıdı ve mortgage destekli menkul kıymet alımına devam edeceğini, ancak istihdam piyasası ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak bu alım miktarını ayarlamaya hazır olduğunu bildirmişti.

FED'in yaptığı vurgu ve bazı Fed yetkililerinin son dönemde yaptıkları açıklamalar, son günlerde bankanın tahvil alımlarını beklenenden daha erken azaltabileceği yönünde bazı spekülasyonların konuşulmasına neden oldu.

FED'in tutanakları TSI 21:00'de açıklanacak.