Güney Afrika'da yine siyasi kriz

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma, günlerdir süren ve piyasalarda ve para biriminde dalgalanmalar yaratan söylentilerin ardından Maliye Bakanı Gordhan'ı görevden aldı. Güney Afrika randı değer kaybetmeyi sürdürürken, gelişen ülke paralarında da zayıf görünüm etkili.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı görevden uzaklaştırdı.

Zuma'nın ofisinden önceki gün gece yarısından hemen sonra yapılan açıklamada Maliye Bakan Yardımcısı olarak Mcebisi Jonas'ın yerine Sfiso Buthelezi'nin atandığı belirtildi.

Güney Afrika randı kararın ardından bu sabah itibariyle dolar karşısında yüzde 2'den fazla değer kaybı yaşarken, haftalık bazda kayıpları yüzde 8.6'ya çıktı.

Böylece Zuma'nın maliye bakanını kovduğu Aralık 2015'ten bu yana en sert düşüş kaydedildi.

Güney Afrika randında yaşanan hızlı düşüş, Gordhan'ın yatırımcılar arasında Güney Afrika para politikasındaki istikrarın koruyucusu olarak görüldüğü algısını yansıttı.

TL'yi de olumsuz etkiliyor

Finansinvest'ten İrem Dışpınar'ın DÜNYA'daki bugünkü köşesinde konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle: Güney Afrika Randı’nda yaşanan değer kaybı diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine de olumsuz yansıyor. Bu gelişmelerin etkisiyle USD/TL yeniden 3,60’ın üzerine yükselirken, 3,65’in de üzerini test etti. Kısa vadede USD/TL’de 3,65 direnci kritik. Bu seviyenin kalıcı olarak aşılması halinde kurda yön yukarı gözüküyor. 3,68 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. 3,65’in altında ise kurda yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Dolayısıyla da bu seviyenin altında 3,62 ve 3,60 desteklerine doğru yönelim devam edebilir.