Haftanın en önemli verisi açıklandı

ABD'de enflasyon beklentilere paralel gerçekleşti. Dolar/TL ilk tepki sonrası kazanımlarını sildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftanın en önemli verisi olan ABD enflasyonu açıklandı.

Ülkede aralık enflasyonu aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,1 oldu. Piyasa beklentisi aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,1 artış yönündeydi. Yıllık enflasyon kasımda yüzde 2,2 olmuştu.

Aralıkta gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları yüzde 0,3 ile yüzde 0,2 yönündeki tahminin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllıkta ise yüzde 1,8 oldu.

Öte yandan aralıkta perakende satışlar yüzde 0,4 ile tahminleri karşıladı. Kasım ayı perakende satışları ise yüzde 0,9'a revize edildi.

Veri öncesi 3.7550 civarında olan dolar/TL önce 3.7765'e yükseldi, ilk tepkinin ardından kazanımlarını geri verdi. Kur, saat 20:20'de 3.7525 seviyesinde yer aldı.

"Fed beklenilen kadar zorlanmayacak"

Enflasyon verisine ilişkin Alnus Yatırım tarafından hazırlanan piyasa notunda, Fed'in 2018 yılında sıkılaşmada beklenilen kadar zorlanmayacağı görüşü dile getirildi.

Değerlendirmede, "2016 yılına göre değerlendirecek olursak 2017'nin çok iyi olmadığının altını çizelim. 2018 yılı için ise baz etkisiyle birlikte daha iyi enflasyon rakamları alacağımızı düşünüyoruz. Buna ek olarak yükselen petrol fiyatları, değer kaybeden dolar endeksi de ithalat fiyatları yoluyla enflasyona pozitif etki edebilir" ifadesine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir