Haftanın son işlem gününe başlarken piyasalar

Dolarda haftanın son işlem günü 5.30 altında yatay başlarken, global hisse piyasalarında dalgalı seyir sürdü. Küresel piyasalarda petrol fiyatları ve ABD'de Huawei ürünlerinin kısman yasaklanma planının ticaret savaşlarına olan etkileri izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, dün 5.27-5.31 dar bandında sakin bir seyir izledikten sonra haftanın son işlem gününe de 5.30'un altından başladı.

Hafta boyunca genel olarak 5.30 civarında fiyatlanan dolar/TL saat 08:49'da 5.2925'ten alıcı buldu. Aynı saatte euro/TL 6.0705 seviyesinde. Dolar endeksi ise dün yüzde 0.5 geriledikten sonra bugün 96.40'ta yer alıyor.

Dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 92 bin puana kadar yükseldikten sonra yönünü aşağı çevirmiş ve önceki kapanışına göre yatayda 91 bin puanın hemen altında günü tamamlamıştı.

ABD ve Asya borsalarında görünüm

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Endeks Aralık ayı başından bugüne kadar ise yaklaşık yüzde 4 geriledi. Avustralya borsası yüzde 0.6 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi dün yüzde 4 yükseldikten sonra bugün yüzde 0.5 geriledi.

ABD borsaları dün sert düşüş kaydettikten sonra artıya geçti. Dow Jones endeksi yüzde 1.14 yükseldi. Bu kazanımlar Wall Street endekslerinin hafta başındaki sert düşüşün ardından yaklaşık on yılın yüzde bazında en büyük günlük artışını kaydetmesinden bir gün sonra geldi.

Ancak Wall Street'in başlıca üç endeksi ayın başında kaydettiği kayıpların ardından bu ay yüzde 9'dan fazla ekside bulunuyor. ABD-Çin ticaret savaşı endişeleri, yavaşlayan küresel büyüme ve Fed'in sıkılaştırma döngüsüne yönelik temkinlilik gibi çeşitli faktörler ayın başında endeksler üzerinde sert baskı oluşturdu.

Dikkatler Fed'in yaklaşımına ve hisse senedi piyasalarının yeni yılın başında toparlanmaya devam edip etmeyeceğine çevrildi. Fed Başkanı Powell, 4 Ocak'ta konuşma yapacak.

Huawei ve ZTE'ye yasak gündemde

Trump yönetiminin ABD'li şirketlerin Çinli Huawei ve ZTE tarafından üretilen telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını engelleyecek bir kararnameyi yeni yılda çıkartmayı değerlendirdiği belirtildi. Washington ve Pekin, kalıcı bir anlaşma görüşmeye çalışırken gümrük vergilerini 90 gün süreyle durdurma konusunda anlaşmalarına rağmen, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret gerginliği bu yılın en büyük risk faktörlerinden biri oldu.

ABD'de tüketici güven endeksinin üç yıldan uzun sürenin en düşük seviyesini görmesi ve Çin'deki sanayi karında beklenmeyen düşüş, yatırımcılara büyüme görünümümün kötüleştiğini tekrar hatırlattı.

Petrol ve altında durum

Petrol fiyatları yüzde 3 kadar yükselerek dünkü kayıplarının çoğunu geri aldı ancak ABD ham petrol stoklarında artış ve küresel ekonomiye yönelik endişeler piyasayı baskılamaya devam etti. Brent ham petrolünün vadeli varil fiyatı başlangıçta yüzde 3.1 yükseldikten sonra yüzde 1.80 artışla 53.66 dolarda bulunuyor.

Altın fiyatları yavaşlayan küresel ekonomik büyüme ve ABD'de hükümetin geçici olarak kapatılmasına ilişkin endişelerin güvenli liman talebini artırmasıyla hafif yükselerek hafta başında gördüğü altı aydan uzun sürenin zirvesinin altında işlem görüyor ancak hisse senetlerindeki kazanımlar yükselişi sınırladı. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,278 dolara yükseldi.

2019'un heybesinde neler olabilir?2019'un heybesinde neler olabilir?

2018 geçti, 2019 geliyor2018 geçti, 2019 geliyor

Küresel piyasalarda yeni yıl beklentileriKüresel piyasalarda yeni yıl beklentileri

Trump, Huawei ve ZTE'yi yasaklamaya hazırlanıyorTrump, Huawei ve ZTE'yi yasaklamaya hazırlanıyor