Halkbank uzun bir aranın ardından yurt dışı tahvil ihracı yapacak

Uzun süredir yurt dışı tahvil ihracı yapmayan ve fonlama tarafında TL kaynaklara yönelen Halkbank, yurt dışında 2 milyar dolara kadar tahvil ihraç edeceğini duyurdu. Bu gelişme bankaya yönelik risk algısının gevşemesi anlamında olumlu görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halkbank, banka yetkilisi Hakan Atilla'nın Amerika'da Mart 2017'de tutuklanmasının ardından ilk defa yurt dışı tahvil ihracı kararı aldı.

Banka dün akşam KAP'a yaptığı açıklamada yurt dışında 2 milyar dolara kadar tahvil ihracına karar verdiğini duyurdu. Bankanın açıklamasına göre öz kaynak hesaplamasına dahil edilecek olan teminatsız borçlanma araçlarının azami vadesi 12 yıl olacak.

Piyasalarda bankanın uzun bir aranın ardından tahvil ihracı kararı alması ise risk algısının gevşemesi anlamında olumlu görülüyor.

Atilla, ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarını deldiği şüphesiyle yargılandığı davada kendisine yöneltilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunmuştu. Halkbank davaya taraf olmasa da, ABD'nin ekonomik yaptırımlarını delen bankalara daha önce kesilen para cezaları Halkbank'ın da böyle bir ceza alabileceği endişelerini yaratmıştı. Ancak son dönemde ABD ile ilişkiler ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmasının ardından olumlu bir sürece girdi.

Oyak Yatırım bankacılık analisti Duygun Kutucu, "Halkbank'ın Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasının ardından ilk defa yurt dışı tahvil ihracı kararı alması, yatırımcı nezdinde risk algısının düştüğünü gösteriyor. Çünkü son 1.5-2 yıldır Halkbank ABD'de devam eden davanın da etkisiyle artan risk unsuru ve maliyetler nedeniyle yurt dışı tahvil ihracına çıkmamıştı. Yeni başvuru banka açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Kutucu bankanın şu an için bu ihracı uygun maliyetle yapabileceklerini düşünüyor olabileceğini belirterek, olası ceza beklentisine ilişkin de piyasanın daha olumluya döndüğünü belirtti.

Banka en son Temmuz 2016'da 175 milyon dolar ve 476.5 milyon dolar tutarında sendikasyon sağlamış, geçen sene vadesi geldiğinde ise bu sendikasyonun çevirmemişti. Halkbank'ın en son eurobond ihracı ise 30 Haziran 2016'da 500 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Halkbank'ın, Atilla'nın ABD'de yargılandığı dava sürecinde yurt dışı borçlanması azalmış, banka fonlama tarafında TL kaynaklara yöneliminin süreceğini, sendikasyon veya yabancı para tahvil ihracının ise uygun şartlar sağlandığında gündeme alınacağını açıklamıştı. TL kaynaklara yönelim de bankanın fonlama maliyetlerini artırmıştı.

Kutucu öte yandan Halkbank'ın söz konusu ihraç kararının acil bir sermaye artışı ihtiyacı olduğu anlamına da gelmediğini belirterek, "Farklı şekillerde yapabilir bu ihracı, sermaye benzeri ihraç da olabilir başka bir borçlanma aracı da, onay alıp hazır olmak istiyor diye düşünüyorum" dedi.

Banka hisseleri 6.93 liraya kadar çıkmasının ardından saat 14:05'te yüzde 1.78 primle 6.88 lira seviyesinde. Aynı saatte bankacılık endeksi yüzde 0.44 ve BIST 100 endeksi yüzde 0.25 yükselişte.

VakıfBank Genel Müdürü: Ekonominin tüm yükünü 3 kamu bankası üstlendiVakıfBank Genel Müdürü: Ekonominin tüm yükünü 3 kamu bankası üstlendi

Bu konularda ilginizi çekebilir