Hazine 3 ayda 16 ihaleye çıkacak

Hazine, eylülde 8,3 milyar lira, ekim ve kasımda 12'şer milyar lira iç borçlanmaya gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine Müsteşarlığı, 2013 yılının eylül-kasım dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı.  Hazine'nin 32,3 milyar lira tutarında iç borçlanmaya gideceği söz konusu dönemde, dış borçlanma gerçekleştirilmeyecek. Bu yılın eylül ayında 4, ekim ve kasım ayında 6'şar olmak üzere 16 devlet tahvili ihalesi düzenlenecek.

Hazine Müsteşarlığının bu yılın eylül-kasım dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre, eylülde toplam 9,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık 8,3 milyar liralık, ekimde 14,9 milyar liralık iç borç servisine karşılık 12 milyar liralık, kasımda ise 14,4 milyar liralık iç borç servisine karşılık 12 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirilecek.

Eylüldeki iç borçlanmanın 7,5 milyar lirası piyasadan ihale yoluyla, 800 milyon lirası da kamuya yapılan satışlar yoluyla gerçekleştirilecek.

Hazine, ekim ayında 10,8 milyar lira piyasadan ihale yoluyla, 1,2 milyar lira da kamuya borçlanacak. Hazine'nin, kasımda piyasadan ihale yoluyla borçlanacağı tutar 9,4 milyar lira, kamuya satışlar yoluyla borçlanacağı tutar ise 2,6 milyar lira olacak.

Bu dönemde dış borçlanmaya gitmeyecek Hazine, böylece toplam 32,3 milyar lira borçlanacak.

Eylülde 11,2 milyar lira, ekimde 15,9 milyar lira, kasımda ise 15 milyar lira olmak üzere söz konusu dönemde toplam 42,1 milyar lira tutarında ödeme yapılacak. Bu ödemenin 38,9 milyar lirası iç borç, 3,2 milyar lirası da dış borç servisinden oluşacak.

Öte yandan, eylülde 2,9 milyar lira, ekimde 3,9 milyar lira, kasımda da 3 milyar lira nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2B satış gelirleri, TMSF'den sağlanan gelirler, devirli-garantili borç geri dönüşleri, kasa banka değişimi ve kur farkı kalemlerini içeren finansman geliri hedefleniyor.