Hazine, geri alım ihalelerine başlıyor

Hazine Müsteşarlığı, 17 Mart'ta itibaren her hafta geri alım ihalesi gerçekleştireceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazine Müsteşarlığından, geri alım ihalelerinin 17 Mart'ta başlamak üzere her hafta düzenli gerçekleştirileceği bildirildi.

Müsteşarlığın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, 29 Ocak tarihli Hazine Finansman Programı'nda borç servisinin dönemler arası dengeli dağılımının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla geri alım ve değişim ihalelerinin piyasa koşulları çerçevesinde yapılabileceğinin açıklandığı hatırlatıldı.

Piyasa likiditesine ve piyasada sağlıklı getiri eğrisi oluşmasına katkı sağlamak amacıyla Hazine Müsteşarlığınca düzenli geri alım ihaleleri yapılacağına işaret edilen duyuruda, söz konusu geri alım ihalelerinin 17 Mart'ta başlamak üzere her hafta düzenli gerçekleştirileceği belirtildi. 

Bu kapsamda, ilk aşamada vadesine 4 yıl kalan 8 Temmuz 2020 vadeli sabit kuponlu devlet tahviline (TRT080720T19) ve vadesine 9 yıl kalan 12 Mart 2025 vadeli sabit kuponlu devlet tahviline (TRT120325T12) ilişkin geri alım ihaleleri yapılacağı kaydedilen duyuruda, daha sonraki dönemde geri alımı yapılacak senetlerin iç borçlanma stratejilerinde aylık ilan edileceği bilgisine yer verildi.

Duyuruda geri alım programı kapsamında yapılacak ihalelere ilişkin şu usul ve esaslara yer verildi:

"Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi gereği geri alım ihalelerine yalnızca piyasa yapıcı bankalar katılabilecek. Geri alımı yapılacak devlet iç borçlanma senetleri, Hazine Müsteşarlığının internet sayfasında yer alacak. İhaleler perşembe, cuma günü valörlü olarak gerçekleştirilecek. İhale katılımcıları, 13.30’a kadar ihaleye fiyat ve nominal miktar tekliflerinde bulunacak. İhalelerde çoklu fiyat ihale yöntemi uygulanacak. Geri alınacak haftalık azami tutar, her bir senet için net 100 milyon lira olacak. İhalede her katılımcı aynı fiyattan azami 25 milyon lira teklifte bulunabilecek. Rekabetçi olmayan teklif ve ihale sonrası teklif yoluyla satış yapılmayacak. 

İhalede oluşan fiyatın piyasa koşullarını yansıtmaması durumunda azami tutardan daha düşük miktarda geri alım yapılabileceği gibi, geri alım yapılmaması da mümkün olacak. Geri alım programında piyasa koşullarına bağlı olarak önceden kamuoyuna duyurulması kaydıyla müsteşarlık tarafından değişiklik yapılabilecek."