Hazine ihalelerinde tırmanan faiz moral bozdu
İSTANBUL - Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği ihalelerin ardından tahvil bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,60 seviyesine kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda yüzde 6,45 seviyelerinde dengelendi.
Hazine, yoğun Nisan ayı ihale programına bugün gerçekleştirdiği iki ihaleyle devam etti. Hazine, bugün en uzun vadeli iskontolu (11/06/2014 vadeli) ve en uzun vadeli (08/03/2023 vadeli) kuponlu tahvillerin yeniden ihraçlarını gerçekleştirdi. Hazine, 08/03/2023 vadeli 10 yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama yüzde 7,27 seviyesinden ROT dahil piyasaya 2,3 milyar lira, 11/06/2014 vadeli iskontolu tahvil ihracında ise ortalama yüzde 6,60 seviyesinden ROT dahil piyasaya 1,2 milyar lira satış yaptı.
Analistler iki ihalede de geçen ay olduğu gibi talebin görece zayıf kaldığını ve faizin piyasa beklentilerinin üstünde oluştuğunu belirterek, Hazine'nin nisan ayı hedefine ulaşılabilmesi için geriye kalan 3 ihalede, piyasadan yaklaşık 7,5 milyar lira daha borçlanması gerektiğini ifade ediyor.
Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği ihalelere ilişkin değerlendirmede bulunan Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşen bir ihale sonucu görüldüğünü, özellikle kısa vadeli tahvile çok düşük teklif gitmesinin ve 10 yıllıkta en yüksek yüzde 7,30 seviyesine kadar satış yapılmış olmasının moralleri oldukça bozduğunu kaydetti.
Geçen aylardan farklı olarak tüm vade ve türlerde satışların devam ettiğinin gözlendiğini belirten Tözge, Merkez Bankası'nın likidite koşullarını kısması ile birlikte yerlilerin kısa vadeli tahvillere olan ilgisinin azalmasıyla hem para politikasındaki belirsizlik hem de global olarak sermaye hareketlerindeki azalmanın uzun vadeli olan tahvillere olan ilgininde düşük kalmasına sebep olduğunu belirtti.
Tözge, gelecek haftaki 2 yıllık ve 5 yıllık tahvil ihaleleri de düşünüldüğünde faizlerdeki satış baskısının devamının görülebileceğini ifade etti.
Fonlama şartlar rahatlatması durumunda faiz düşer
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert ise, iki ihalede, geçen ay olduğu gibi talebin görece zayıf kaldığının görüldüğünü ve satış rakamının piyasa beklentisinin altında iken oluşan faizlerin de beklentilerin hafif üzerinde olduğunu söyledi.
İhalede faizin daha yukarı gitmemesindeki en önemli sebebin Hazine'nin gelen talebin yaklaşık yarısını karşılamış olması olduğuna dikkati çeken Cömert, piyasanın tahvile olan ilgisinin azalmasının ise birkaç nedeni olduğunu belirterek bunları şu şekilde sıraladı:
"Öncelikle Merkez Bankası'nın (MB) 26 Mart toplantısı sonrasında yeniden günlük politikalara dönmüş olması belirsizlik yaratıyor ve bunu risk primi şeklinde faizler üzerinde görüyoruz. Öte yandan bir süredir Hazine uzun vadeli tahvillerde borçlanmayı tercih ettiği için verim eğrisinin bu bölümünde bir arz baskısı oluşmuş durumda."
Bunlara ek olarak Hazine'nin itfa tablosunun da yoğun olduğunu dile getiren Cömert, Hazine'nin haftaya 3 ihalesinin daha olduğunu ve Hazine'nin ilan etmiş olduğu programa göre söz konusu ihalelerden 9 milyar lira daha borçlanması gerektiğini kaydetti.
Bu nedenle alım için piyasanın acele etmeyeceğini vurgulayan Cömert, "İhale sonrası gösterge tahvildeki faiz yükselişi de tamamen bundan kaynaklanıyor. Ancak MB'nin fonlama şartlarını az da olsa rahatlatması durumunda, şu anda hacimsiz yükselen faizlerin bir miktar gerilemesini bekliyoruz" dedi.