Hazine’den iki sukuk daha gelir şirketlerle hacim katlanır

Türkiye’de Hazine ve katılım bankaları tarafından yapılan sukuk ihraçların önümüzdeki dönemde 5 milyar doları aşabileceği yorumları yapılıyor. Hazine’den biri ağustosta TL, diğeri ise dolar cinsi iki ihraç daha bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL - Türkiye sermaye piyasaları son yıllarda yeni ürünlerle tanışıyor. Klasik yatırım araçlarının ağırlığı toplam tasarruflarımızın içinde yüksek oranlara sahip olsa da yeni gelişen ürünlerde yatırımcılardan ilgi ve talep görüyor. Nitekim global bir yatırım aracı haline gelen ve "faizsiz tahvil" olarak da tanımlanan kira sertifikaları gittikçe büyüyen yatırım araçlarından biri oluyor.
Hiç kuşkusuz aynı klasik tahvil ihraçlarında olduğu gibi bu tarafta da şimdilik ana ihraççı Hazine. Hazine’yi katılım bankaları takip ederken bankacılar önümüzdeki dönemde özel sektörden de ihraç bekliyor.
Ama son dönemde piyasada Hazine’nin yılın ikinci yarısında hem dolar hem de TL cinsinden ihraç yapacağı beklentisi sıklıkla dile getirilmeye başlandı. Piyasada Hazine’nin ağustos ayında Türk Lirası cinsinden bir ihraç yapacağı bunun da kesinlikle 1 milyar TL’nin üzerinde olacağı yorumları yapılıyor. Hazine’nin dolar cinsi ihracının da uluslar arası piyasa koşullarına ve ihraca konu olacak gayrimenkullerin değerlemeleriyle bunun dolar bazına oturtulmasına bağlı olarak çıkacağı ifade ediliyor. Dolar cinsi bir ihracın alt yapısını hazırlamanın vakit alacağını belirten bankacılar yine de bu ihracında yılın ikinci yarısında çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Hazine GES’te fetva sorunu olduktan sonra kira sertifikası ihracına başlamıştı. Ekim 2012’de yapılan ve itfa tarihi 1 Ekim 2014 olan kira sertifikası ihracında 3.2 milyar TL’lik talebe karşılık 1.6 milyar TL’lik satış yapılmıştı. Şubat 2013’teki 18 Şubat 2015 vadeli kira setifikası ihracında da 1.7 milyar TL’lik talebe karşılık 1.5 milyar TL’lik satış görüldü. Dolayısıyla bankacılık çevreleri tutarın 1-2 milyar TL arasında olacağını düşünüyor.
Bu arada bankacılık çevreleri Hazine’nin geçtiğimiz yıllardaki GES programını devam ettirerek her yıl şubat ve ağustos ayında kira sertifikası ihracında bulunacağı dile getiriliyor.

Türkiye’de 5 milyar dolar Dünyada 150 milyar dolar

2012 yılında  dünyada 130 milyar dolarlık ihraç tutarına ulaşılırken bu rakamın 80 milyar dolarlık kısmı devletlerin borçlanmasından oluşuyor. Bu yıl ise küresel sukuk ihraçlarının boyutunun 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de katılım bankalarının ihraçlarının tutarı 1 milyar dolara yaklaşırken Hazine’nin ihraç tutarı da 2 milyar dolara dayandı. Katılım bankalarının yıl sonuna kadar ihraçlarının 1.5 milyar dolara yakınsayabileceği anlatılırken Hazine’nin dolar ve TL ihraçları ile bu rakamın 5 milyar doları aşabileceği yorumları da yapılıyor. Fakat bankacılar, bu tahminleri yaparken SPK tarafından yayınlanan ve piyasa görüşüne açılan Kira Sertifikaları Ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı’nın da önemine değiniyorlar.

Bankaların kira sertifikalarına olan bu ilgisinin özel sektöre de yansıması bekleniyor. Özellikle ratingi yüksek olan büyük Türk şirketlerinin alt yapı ihalelerini veya büyük montanlı projelerini bu yıl kira sertifikası ile fonlamaya başlayacağı ifade edilirken, hatta önümüzdeki yıllarda özel sektörün bankaları sollayacağı da konuşuluyor. Kira sertifikası ve yeni çıkan gayrimenkul sertifikasının ardından SPK’nın yeni sertifikaları devreye alması bekleniyor.

 

ALBARAKA TÜRK

[PAGE]


ALBARAKA TÜRK

Türkiye’deki ihraçlar milyar doları aşabilir
   
Albaraka Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Keser, sektörde sadece bu yıl yapılacak sukuk ihraçlarının 1 milyar sınırını aşmasını beklerken “Sukukun ilerideki potansiyeli ile ilgili önemli bir gelişme daha var. SPK’nın şu an üzerinde çalıştığı ve yayımlanmayı bekleyen “Kira Sertifikaları Ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı” bulunuyor. Bu tebliğ ile sadece kira sertifikası (icara sukuk) değil uluslararası uygulamalarda kullanılan bütün sukuk çeşitlerine ilişkin düzenleme yapılıyor. Bu da ilerleyen dönemlerde daha büyük sukuk ihraçlarının olmasını sağlayacaktır” dedi.
Keser, bugünlerde 10 yıl vadeli  200 milyon dolarlık bir sermaye benzeri sukuk ihracı işlemini tamamlamak üzere olduklarını dile getirdi. Keser, “2011 yılı sonunda 200 milyon dolarlık kira sertifikası ihracı için çalışmalarımızı tamamlamıştık. Fakat küresel ekonomideki artan riskler bu ihracı ertelememize neden olmuştu. 2012 yılında uluslararası piyasalardan temin ettiğimiz 450 milyon dolarlık murabaha sendikasyon kredisi ve elimizdeki gelire endeksli senetlerin itfasından kaynaklanan likidite nedeniyle yeni bir kira sertifikası ihracına gerek duymadık” dedi.
Keser, sadece katılım bankaları için değil özel sektör açısından da kira sertifikaları önemli bir fon toplama, menkul kıymetleştirme aracı olabileceğini belirtti. Bu yöntem ile büyük altyapı projelerinin de finanse edilebileceğine işaret eden Keser, katılım bankalarını özel sektöründe takip etmesini beklediklerinin altını çizdi.
Finansman sağlamak isteyen ve elinde sukuk ihracına kaynak oluşturacak varlıkları bulunan her şirketin gerekli koşulları sağlama suretiyle bu ürünü kullanabileceğine değinen Keser, “Uzun yıllar boyunca Körfez’deki sermaye birikimini ülkemize çekmekte başarılı olamadık. Çünkü onların yatırım yapacakları ürünler bizde bulunmamaktaydı. Hazine Müsteşarlığı’nın eylül ayında yaptığı kira sertifikası ihracına büyük bir talep geldi. Özellikle dolar cinsinden yapılacak olan ihraçlara Körfez’den ilgi olacaktır. Ancak ilgi sadece Körfez ile sınırlı değil, getirilerin düşük olduğu gelişmiş piyasalardan da ihraçlara yoğun ilgi var” dedi.
 
Gayrimenkul sertifikaları rakip değil
 
Gayrimenkul sertifikaları ortaklığa dayalı sukuk türlerine benzerlik gösterdiğini dile getiren Keser, “Fakat daha küçük konut projelerinde kullanılabilecek bir enstrüman. Sukukların daha fazla uygulama alanı bulunuyor. Hem eldeki varlıkların menkulleştirilmesi hem de büyük altyapı projelerinin finansmanı sağlanabilmektedir. Bu nedenle bir rakip olacağını düşünmüyorum. Zaten piyasaya baktığımızda daha çok yeni ve ilerlenecek büyük bir alan bulunmakta” açıklamasında bulundu. Keser, 2012 yılında uluslar arası piyasalardan 450 milyon dolarlık murabaha sendikasyon kredisi temin ettiklerini, bu sene de daha uygun bir maliyetle sendikasyon kredisini yenilemek istediklerini de dile getirdi.
BANK ASYA

[PAGE]

 

BANK ASYA

İki yıl içinde özel sektörün ihraçları bankaları geçebilir

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, özel sektörün sukuk ve kira sertifikası kapısını aktif olarak kullanmasını beklediğini dile getirerek, “Yapılan her bir ihraç, bir sonraki ihraççı için bilgi birikimi, denetleyici ve düzenleyici otoriteler açısından da bir konfor alanı oluşturacak. Önümüzdeki bir iki yıl içinde özel sektör ihraçları, büyüklük olarak finansal kurumlar ihraçlarını da geçebilir” dedi. Büyük şirketler, holdingler, yeterince gayrimenkul ve veya kiralama alacağı olan kuruluşların bu borçlanma aracını kullanacağını kaydeden Eğriboyun, “Sistemdeki bilinilirlik ve bilgi birikimi arttıkça, ihraççı ve yatırımcı açısından bir yatırım çeşitliliği getiren bu ürün daha çok ilgi görecektir” dedi.

Hazine, ağustosta TL cinsi sukuk ihrac edebilir

2013 yılında 125 milyon TL’lik, TL cinsinden kira sertifikası ihraç ettiklerini kaydeden Eğriboyun, “Ayrıca yurtdışında Sukuk formatında 250 milyon dolar miktarında bir sermaye benzeri kredi ihracımız oldu. Türkiye’de bir ilk olduğu gibi, uluslararası piyasalarda da az rastlanan bir ürünü başarıyla ihraç etmeyi başardık. Daha da önemlisi, bu borçlanma aracımız, ihraç sonrasında ikincil piyasada da talep görüyor” dedi. Hazine’nin, TL cinsinden sukuk ihracını sürdüreceğini kaydeden Eğriboyun, “Ağustos’ta yine 1.5-2 milyar TL arası bir ihraç olur. Bunun yanı sıra katılım bankaları da TL cinsinden 200-300 milyon TL’lik toplam ihraç yapabilirler. Biz de yeni TL ihraçlar için çalışıyoruz. Bunlara ek olarak, yabancı para cinsinden ihraçlar da olacaktır” dedi.

Körfez ilgisi tarihin en üst düzeyinde

“Körfez ilgisi tarihin en üst düzeyinde” diyen Eğriboyun, “Dolayısıyla Türkiye’den yapılan yabancı para bazlı ihraçlar, Körfez’de de bir hayli ilgi görüyor. Önümüzdeki dönemde, yurtdışına TL cinsinden yapılan sukuk ihraçları da gündeme gelebilir” dedi. Gayrimenkul sertifikasının yeni bir ürün olarak, alternatiflere olan ilgiyi artıracağını ve dolayısıyla kira sertifikası piyasasına da destek olacağını düşünen Eğriboyun, “En son Nisan 2012’de 327 milyon dolar tutarında bir murabaha sendikasyon kredisi aldık. Şu günlerde bunu yenilemek üzereyiz. Geçtiğimiz seneden daha iyi şartlarda ve daha yüksek bir miktarda yenileme olmasını bekliyorum” dedi.
 

TÜRKİYE FİNANS

[PAGE]

 
TÜRKİYE FİNANS

Küresel sukuk ihraçları 2013 yılı sonunda 150 milyar doları bulur

Türkiye Finans Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Güney, 2012 yılında dünya genelinde 130 milyar doların üzerinde yeni ihraç gerçekleştirildiğini, bu yıllık bazda yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme anlamına geldiğini dile getirdi. Güney, “Yeni ihraçların 80 milyar doları Türkiye’nin de içinde olduğu kamu ihraçları, geri kalan kısmıysa özel sektör ihraçlarından oluşmaktadır. 2013 yılında sukuk ihraçlarının artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Tahminimiz 150 milyar ABD Doları'nın üzerinde bir sukuk ihracının gerçekleşeceği yönündedir. Geçtiğimiz sürede, katılım bankaları tarafından 950 milyon dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirilmiş olup, Türkiye Hazinesi'nin bu yıl içinde yeni bir ABD Doları sukuk ihracı yapacağını tahmin ediyoruz. Bunun yanı sıra yine Hazine yurt içi piyasaya ilkini Şubat ayında gerçekleştirdiği 1.7 milyar TL kira sertifikası ihracının yanı sıra benzer bir miktarda ikinci bir TL kira sertifikası ihracını da yılın ikinci yarısında gerçekleştirebilir” dedi. Güney, bankanın geçtiğimiz yıl bir tanesi 2 yıl vadeli 60 milyon ABD Doları tutarında, diğeri ise 1 yıl vadeli 350 milyon ABD Doları tutarında toplam 410 milyon dolarlık murabaha sendikasyon kredisi temin ettiğini ifade ederek, “2013 yılı için hedefimiz sendikasyon borçlanmamızı artırarak devam ettirmektir” dedi.

Hem yabancı para hem TL bazında ihraç

Kira Sertifikasının, şimdiye kadar menkul kıymet portföyleri kısıtlı olan katılım bankalarının kısa vadeli likidite ihtiyacı ve uzun vadeli finansman taleplerini karşılamak konusunda oldukça yenilikçi bir borçlanma enstrümanı olduğunu söyleyen Güney, “Bankamız 2012 yılında hem Türk Lirası hem de ABD Doları Kira Sertifikası ihraçları gerçekleştirmek üzere ön hazırlıklara başladı. Bu kapsamda, Nisan ayı içerisinde yıllık %3,95 kupon getirili ve 5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarında Bankamızın ilk uluslararası kira sertifikası ihracını oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ayrıca İş Yatırım aracılığı ile SPK’dan 100 milyon TL sukuk ihracı yapmak için onay almış durumdayız ve yakın zamanda, SPK tarafından yeni tebliğin yayınlanmasının hemen ardından, TL sukuk ihracını da tamamlayacağız” dedi. Güney, sermaye benzeri kredi piyasasındaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini de kaydetti.

Yüksek tutarlı özel sektör ihracı gelebilir

Mevzuat bakımından özel sektörün kira sertifikası ihracı yoluyla borçlanmasının önünde bir engel bulunmadığını kaydeden Ali Güney, bu yıl içinde özel sektörün TL kira sertifikası ihracı yapmaya başlayacağını tahmin etti. Banka olarak bu tür ihraçlara aracılık etmek için girişimlerinin sürdüğünü dile getiren Güney, “Özel sektör ihraçlarının sayı olarak sınırlı olacağını ancak meblağ olarak yüksek tutarlı ihraçlar olabileceğini söyleyebiliriz. Bu ihraçları uluslararası alanda tanınan bankaların gerçekleştirebileceğini öngörmekteyiz. Ayrıca Kira Sertifikası Tebliği’nde ve diğer ilgili mevzuatta yapılacak revizyonun beraberinde gayrimenkul dışı varlıklar üzerinden de sukuk ihraçlarının yapılabilmesi için imkan tanınacağını düşünüyoruz” dedi.

KUVEYT TÜRK

[PAGE]

 

KUVEYT TÜRK

Sukuk ihraçlarına en yoğun talep Körfez’deki yatırımcılardan geliyor

Kuveyt Türk Kurumsal ve Uluslararası Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Albayrak, 2012 yılında herhangi bir kira sertifikası ihracında bulunmadıklarını ama Hazine’nin ihraç ettiği dolar cinsinden kira sertifikasında eş-düzenleyici ve yatırımcı banka olduklarını yine Hazine’nin TL cinsinden ihracında da yatırımcı olduklarını söyledi.  Albayrak, daha önce 2010 ve 2011 yılında ihraçlar yapan Kuveyt Türk’ün Türkiye’de kira sertifikası (sukuk) piyasasının gelişimine katkı sağlayacak şekilde önümüzdeki dönemlerde ihraçlarına devam etme arzusu içerisinde olduğunu söyledi.  Başta katılım bankaları olmak üzere, sektörün kira sertifikasına yoğun bir ilgisinin olduğunu söyleyen Albayrak, “Kira sertifikası/sukuk piyasasının gelişmesi ve derinleşmesi için kapsamlı banka dışı özel sektör ihraçlarına da ihtiyaç olduğu aşikardır. Türk özel sektörünün kira sertifikasına önemli derecede ilgi duyduklarını müşahede etmekteyiz. Ancak, ilk etapta uluslararası sermaye piyasalarına erişme kabiliyeti olan ve kredi derecelendirme kuruluşlarından yatırım notunu almış Türkiye’nin önde gelen kurumsal şirketlerinin ihraçlarının gerçekleşmesi beklenmelidir” dedi. Körfez bölgesinin,  sukuk enstrümanına ilgi duyan en önemli pazar olduğunu dile getiren Albayrak, “Bankamızın ve Hazine Müsteşarlığı’nın kira sertifikası ihraçlarına talep ağırlıklı olarak Körfez’den gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Ürünler arasında tamamlayıcılık var

Gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası piyasasına rakip mi destek mi olur? sorusuna  Albayrak, şu cevabı verdi: “Bütün sermaye piyasası enstrümanlarının belirli bir ihtiyacı gözeterek dizayn edildiğini ve ürünler arasında sermaye piyasalarının gelişimi açısından tamamlayıcılık bulunduğunu düşünmekteyiz.” Albayrak, bankanın borçlanmasıyla ilgili olarak, “Kuveyt Türk, sağlam ortaklık yapısı, geniş muhabir banka ağı ve sahip olduğu yatırım yapılabilir kredi derecelendirme notu ile yurtdışındaki finansal kuruluşlardan ihtiyacı ölçüsünde rahatlıkla fon sağlama olanağına sahiptir. 2013 yılında aktif-pasif yönetimi açısından gerekli olan fonları tedarik etmeye devam edecektir” diye konuştu.