'Her krizin sabahı oldu, kur krizinin de bir sabahı olur'

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin kurlarla sınavının devam ettiğini ifade ederek, 'Her krizin sabahı oldu, kur krizinin de bir sabahı olur' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin kurlarla sınavının devam ettiğini söyledi. EBSO kasım ayı meclis toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yorgancılar, “Türkiye’de yaşanan her krizin bir sabahı oldu, kurlarla ilgili krizin de bir sabahı olacaktır. Türk Lirası, son 20 günde gelişmekte olan ülkeler arasında, yüzde 10.7 ile en çok değer kaybeden para birimlerinden. Kurlar küresel piyasalarda yükselmeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın attığı son adım piyasalara biraz nefes aldırabilirdi. Olmadı, bazı şeyleri daha önce yapmak gerekiyordu” dedi. Avrupa Parlamentosu’nun son kararının da Merkez Bankası’nın son faiz adımının olumlu etkisini götürdüğünü belirten Yorgancılar, “Şunu da unutmamamız gerekir ki, FED aralık ayından itibaren faizleri arttırmaya başlayınca, bizdeki faizlerin de benzer yönde olası tepkisi, küresel olarak faiz artırım sürecine doğru hızla yol aldığımızı gösteriyor” diye konuştu. Yorgancılar, vatandaştan, sanayiciye kadar herkesi olumsuz etkileyecek olan kur artışları karşısında, işin uzmanının da, uzman olmayanının da konuşur hale geldiğini belirtti. Yorgancılar, “Ekonomiyle ve özellikle de kurlarla ilgili, hükümet nezdinde bir kişinin muhatap olup konuşması, kamuoyunu bilgilendirmesinin çok daha sağlıklı olacağı inancındayım” ifadelerini kullandı.

Hükümetin verdiği teşvikleri de değerlendiren Yorgancılar, “Yeni yatırım istenilen düzeyde olmadığı için çalışan fabrikalara teşvik gelmesi lazım. Maliye Bakanı vergi indirimi yapıldığını söyledi. Sadece vergi indirimi yeterli değil. Sigorta paylarını aşağı indirin. Elektrik fiyatlarını indirin. İşsizlik yüzde 11.9’a çıktı. Bu rakamın artmaması için teşvik verilmesi lazım” dedi.

‘Nefes Kredisi’ piyasayı canlandırır

TOBB’un KOBİ’lerin içinde bulunduğu finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak için geliştirdiği ‘Nefes Kredisi’ hakkında da bilgi veren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Piyasaya kan vermek için böyle bir çalışma yapıldı. Verilen para 1 yıl sonra geri alınacak. Her oda kendi bütçesinden istediği kadarını biri kamu, diğeri özel banka olmak üzere yüzde 7.5 faiz oranıyla o bankalara yatıracak. Limitleri 100 bin ile 150 bin lira arasında olacak. Bunun adı ‘Nefes Kredisi’. Bankaların yüzde 14- 15 seviyesinde kredi verdiği bir ortamda, TOBB kendi üyesine yüzde 9.9 ile kredi verecek” dedi. Yorgancılar, “Ümit ederiz ki, adı üstünde bu proje, KOBİ’lerimize nefes aldırır ve çorbada bizlerin de tuzu olur” diye konuştu.

EBSO Meclisi’nin bu ayki konuğu Prof. Dr. Kemal Kocabaş oldu. Kocabaş, yaptığı sunumda sanayicilere kapatılan köy enstitüleri hakkında bilgi verdi. Meclisin bir diğer konuğu ise EBSO geçmiş dönem meclis başkanı Kemal Çolakoğlu’ydu. Kürsüde konuşma yapan Çolakoğlu, “Burada Türkiye’nin kalbi atıyor. Türkiye’nin istihdamı, ihracatı, üretimi burada atıyor. Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Biz geçmiş dönemde de krizler gördük. Krizler bir şekilde geçiyor ama delip geçiyor. Biraz sabredeceğiz. Her krizin bir sabahı oluyor” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir