İkinci not arttırımı eninde sonunda gelecek

TKYD Başkanı Gür Çağdaş, ikinci bir not arttırımının Moody's'ten eninde sonunda geleceğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı ve Garanti Portföy Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gür Çağdaş, Anadolu Ajansı (AA) Finans Masasına konuk oldu.
 
Derecelendirme kuruluşlarının not arttırım kararlarının sermaye akışını nasıl etkilediği sorusuna Çağdaş, Türkiye'nin içinde bulunduğu konjonktür ve ekonomik performansıyla not arttırımını çoktan hak ettiğini belirterek, ikinci bir not arttırımının Moody's'ten eninde sonunda geleceğini çünkü, Türkiye'ye ilginin giderek artacağını, ciddi sermaye girişinin olacağını anlattı.
 
BES ile ilgili olarak da sistemin Türkiye'nin tasarruf sorununa kesinlikle çare olacağını, Türkiye'deki tasarruf birikiminin GSMH'nin yaklaşık yüzde 12,5'i civarında olduğunu, sürdürülebilir büyüme için mutlaka üretme ve tasarruf etmek gerektiğini ifade ederek, ''Bu, biraz da Türkiye'nin şartlarından kaynaklanıyor. Türkiye çok uzun yıllar yüksek faiz ve enflasyonla boğuştu. Bu çerçevede yüksek faiz ödedi. Hal böyle olunca bireysel yatırımcı, yatırımına gecelik yüzde 50 aldığı zaman başka bir şey yapmasına gerek kalmıyordu. Dolayısıyla böyle bir kültür oluşmadı. Ama bu dönüşüm kesinlikle başladı. BES de bunun en önemli ayaklarından birisidir'' diye konuştu.
 
Sermaye piyasaları geride kaldı
 
Türkiye'de sermaye piyasalarının ülkenin son 10 yılda gösterdiği ekonomik performansın biraz gerisinde kaldığını, düzgün işleyen sermaye piyasası olmadan sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın kolay olmadığını, sermaye piyasalarını daha etkin kılmak amacıyla hükümetin etkin ve geleceğe dönük önemli adımlar attığını ifade eden Çağdaş, ''SPK burada ciddi çalışmalar yaptı. Uzun zamandır beklenilen işlerin teker teker hayata geçtiğini görmek bizi sevindiriyor'' dedi.
 
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile oluşturulması öngörülen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin amacını, sermaye piyasalarının tek bir elden temsil edilmesi ve etkinliğinin artırılması olarak açıklayan Çağdaş, ''Biz TKYD olarak bu sektörün ihtiyaçlarını belirleyerek sektör ile otorite arasında bir köprü kurmak, yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalıyoruz. Birlik olmak hasebiyle bunu çok daha etkin bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. En geç haziran ayında yapı ortaya çıkmış olur'' ifadelerini kullandı.
 
Halka arz seferberliği
 
Halka arz seferberliği kapsamında 2023 yılına kadar bin şirketin İMKB'ye kote olmasının hedeflendiğini, bu anlamda beklentinin gerçekleşmesi için gerekli aksiyonun henüz alınmadığını ve bunun çeşitli sebepleri olduğuna değinen Çağdaş, ''Biraz Türk şirket yapısı, aile yapısı, KOBİ'lerin daha çok aile şirketinden oluşuyor olması ve finansal okuryazarlık, finansal farkındalık, sermaye piyasalarının farkındalığının henüz tam oluşmamış olmasından kaynaklanıyor. Bütün sermaye piyasası katılımcılarına burada iş düşüyor. Kurumsal yönetişim, şeffaflık konusu da bir diğer tarafı... Yeterince şeffaf olmayan, kamuyu aydınlatamayan şirketlerin gelişemeyeceğini önümüzdeki dönemde göreceksiniz. Yurt çapında anlatmak, bu farkındalığı yaratmak lazım'' diye konuştu.
 
Türk finans sisteminin Ortadoğu ve Batı'dan gelecek yatırımcılara henüz yüzde 100 hazır olmadığını, bu yolun başında olduğunu belirten Çağdaş, ''Çok ciddi bir kaynaktan söz ediyoruz. Türkiye o kadar yük kaldırabilir mi? Tam da o yolun başındayız. Türkiye o anlamda bir yükselen yıldız olmaya devam edecek. Bölgesinde yükselen güç olarak kaynak çekmeye devam edecek'' dedi.