İMKB ralliye devam edebilir

İntegral Menkul Değerler, piyasalardaki gelişmeleri inceleyerek, önümüzdeki hafta yaşanabilecekler hakkında tahminler yürüttü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

                                                                                                        
İSTANBUL - İMKB 100 Endeksi bu hafta 76.346 -73.126 bandı arasında işlem gördü.  Endeks bu haftayı yüzde 4,36 yükselerek 76.242 seviyesinden kapattı.  Banka Endeksi bu hafta yüzde 4,58 yükselirken, Sanayi Endeksi yüzde 2,69 arttı. Haftalık işlem hacmi 14,042 milyon TL'den 16,612 milyon TL'ye yükseldi. Bu hafta DJI yüzde 0,53 ve DAX yüzde 1,31 değer kazandı.
 
03-07 Aralık yurt dışında ve içinde gelişmeler:
 
Çin'den açıklanan imalat sanayi verisi Kasım ayında 50,6'yla son yedi ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Bilindiği üzere PMI verisinin 50'nin üzerinde olması ekonomilerde genişlemeye, 50'nin altında olması ise ekonomilerde daralmanın olduğunu gösteriyor. Çin'in sigorta şirketlerinin bankalara daha fazla yatırım yapması ve kentleşme politikalarına ağırlık vereceklerini açıklamaları borsaları olumlu etkileyen unsurlardandı.
 
Euro bölgesi PMI verileri ise beklentilere paralel açıklandı. Almanya PMI beklentiye ve önceki veriye paralel 46,8, Euro bölgesi PMI'ı ise beklentiye ve önceki veriye paralel 46,2 olarak açıklandı. Almanya'nın fabrika siparişleri yurt dışı talep artışı nedeniyle Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 3,9 artış kaydetti. Almanya sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,6, yıllık bazda yüzde 3,7 geriledi. Uzun zamandır İspanya'nın ne zaman ESM başvuracağı tartışılıyordu. İspanya'nın bankaların kurtarılması için ESM'e başvurduğu haberleri borsalarda alımların ivme kazanmasına neden oldu, yardım ülkeye 12 Aralıkta verilecek. 
 
Euro bölgesi Maliye Bakanları toplantısında bankacılık denetlemesine yönelik bir karar alınamamasıyla toplantı haftaya ertelendi. Euro bölgesi GSYH 3. çeyrekte yüzde 0,1 gerileyerek 4 yılda 2. kez resesyona girdi. Avrupa Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0,75'te bıraktı. Sonrasında ise Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi Euro Bölgesi'nde ekonomik zayıflığın, toparlanma başlamadan önce, yeni yılın başlarında süreceğini kaydetti.
 
ABD ISM İmalat endeksi 51,5 beklentisinin altında yüzde 49,5 olarak açıklandı. ABD başkanı Barak Obama ve hükümeti, cumhuriyetçilerin önerdiği zenginlere vergi artışını içermeyen önerilerini reddetti. Daha önce Başkan Obama açıklamalarında yüzde 2'lik dilime sahip olan zengin sınıfı için orta sınıftan feragat edilemez açıklamasını yapmıştı. Görülüyor ki Cumhuriyetçilerin zengin sınıfı içermeyen önerileri başlarını ağrıtacak ve ileride kamuoyu baskısının etkisi ile Demokratların yani Obama planı kabul edebilirler.  ABD tarafından açıklanan ADP istihdam değişimi 125 bin beklentisinin altında 118 bin artış kaydetti. Ülke tarafından açıklanan fabrika siparişleri yüzde 0,8 artış kaydetti,beklenti Ekim'de fabrika siparişlerinin artmayacağı yönündeydi. ABD ISM imalat dışı endeksi ise 53,5 beklentisinin üzerinde 54,7 olarak açıklandı. Haftanın son işlem gününde haftanın en önemli datası olan tarım dışı istihdam datası açıklandı. Tarım dışı istihdam 93.000 beklentisinin üzerinde 147. 000 kişi olarak gerçekleşti. Ülkede işsizlik oranı ise yüzde 7,9'dan yüzde 7,7'e geriledi.
 
İMKB ise yurt dışındaki pozitif eğilim ile birlikte, endeksin 73.000 seviyesinin üzerinde tutunması ve 2 yıllık gösterge tahvil faizinin yüzde 5,66 seviyesine kadar gerilemesi ile 76.247 seviyesini test etti ve ralliye devam sinyalini verdi.  Merkez Bankasının önemle vurguladığı reel efektif kur endeksi 119 olarak açıklandı. Merkez bankası daha önceki açıklamalarında endeksin 125 seviyesini geçmesi ile kuvvetli politika tepkisi verebileceğini söylemişti. Şimdi bu sınırdan uzak gibi gözüküyor olsa da, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 5,76 seviyesine gerilemesi TL'nin Dolar karşısında hala kuvvetli durması bir miktar politika faizinde düşüşe neden olabilir.  Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda işlenmemiş gıda fiyatlarının desteğiyle yıl sonu enflasyonun yılı yüzde 7.4 olan resmi tahminin belirgin şekilde altında kalarak, yüzde 6'nın hemen üzerinde tamamlayacağını öngörülüyor.
 
10 Aralık Haftası yorum ve beklenti
 
 
İMKB, 10 günlük soluksuz yükselişine Perşembe ara verdi, Cuma günü ise ralliye devam dedi. Geçen hafta endekse yeni bir hikâye gerekli demiştik, endeks tahvil faizlerindeki bir hafta içindeki düşüşü ve olumlu gelen dış ticaret verilerini fiyatladı. Endeks 76.247 seviyesini test etti ve buradan hafif kar satışlarının olduğu gözlendi. 10 Aralık Haftası Türkiye'nin GSYH ve Ödemeler dengesi açıklanacak. GSYH 2. Çeyrekte yüzde 2,9 olarak açıklandı, eğer 3. Çeyrekte yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme gerçekleşir ve açıklanacak cari açık verisinin 2,7 milyar doların altında hatta 2 milyar doların altında gerçekleşmesi halinde endekste alımlar kuvvetli olabilir. Endekste önümüzdeki hafta gün içerisinde kar realizasyonu görülse de kar realizasyonunda endeksin 74.500 destek seviyesinin üzerinde tutunmasını bekliyoruz. Eğer veriler olumlu gelirse endekste alımlar kuvvetli olabilir ilk etapta 77.000 ve 77.500 direnç seviyeleri test edilebilir.
 
Yurt dışında ise 12 Aralık'ta FED FOMC'nin faiz kararı açıklanacak, sonrasında ise FED başkanı Ben Bernanke'nin ABD ekonomisi ile ilgili bir değerlendirme yapacak. Yurt dışında FOMC toplantısı sonucu ve Bernanke'nin konuşması piyasaların önemle takibinde olacaktır.
 
Haftaya yurt içinde ve dışında takip edeceğimiz veriler:
 
Pazartesi; Türkiye GSYH ve Sanayi Üretim endeksi, Japonya GSYH, Almanya dış ticaret dengesi, Fransa sanayi üretimi, İtalya GSYH ve sanayi üretimi
Salı; Türkiye Ödemeler Dengesi, Almanya Zew Cari durum ve ekonomik beklenti anketi, ABD dış ticaret dengesi ve toptan eşya stokları
Çarşamba; Almanya TÜFE, Fransa TÜFE, İngiltere işsizlik başvuruları, Euro Bölgesi Sanayi Üretimi, ABD Mortgage Başvuruları, İthalat Fiyat Endeksi, aylık bütçe dengesi, FOMC Faiz Kararı ve FED başkanı Bernanke açıklamaları
Perşembe; ABD Perakende Satışlar, ÜFE(aylık),  İşsizlik Başvuruları, Süregelen İşsizlik Başvuruları
Cuma; Japonya Sanayi Üretimi; Fransa, Almanya, Euro bölgesi İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Euro bölgesi istihdam, Euro bölgesi TÜFE, ABD TÜFE, PMI, ABD sanayi üretimi, Kapasite kullanım oranı, ABD İmalat sanayi üretimi
Takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 76.500/77.000/77.500, destek seviyeleri ise 75.500/75.000/74.500 olarak görünmektedir.
VOB Teknik seviyeler
Endeks 30 kontratında bu hafta en yüksek 96.100, en düşük 91.350 seviyeleri arasında işlemler gerçekleşti. Kontrat haftayı yüzde 4,65'lik yükseliş ile 95.625 seviyesinden kapattı.
 
Endeks 30 kontratlarında gün içi işlemlerde takip edilmesi gereken direnç seviyeleri 96.000/97.000; destek seviyeleri 95.100/94.500/93.100 seviyeleridir.