ING müşterisi çeyrek milyar 'tasarruf' etti

ING Bank müşterisi komisyon ve bankacılık ücretlerinden 243 milyon TL ‘tasarruf’ etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA / FİNANS SERVİSİ

ING Bank’ın tasarruf hesaplarıyla 3 yılda 243 milyon TL masraf müşterinin cebinde kaldı. 3 yaşındaki ‘Turuncu Hesap’ta 142 milyon TL, 2 yaşındaki Günlük Hesap’ta ise 101 milyon TL’lik hesap işletim, EFT ve benzeri masraflar tahsil edilmedi.

Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 3. Çeyrek sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, “800 bin müşteri, amiral gemimiz Turuncu Hesabı kullanıyor. 2014 sonuna kadar bu rakamın 1 milyona ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’de vadeli mevduat müşterilerinin vade tercihi çok kısa iken, Turuncu Hesap ile mevduatın bankada tutulma vadesini sektörün 3 katına kadar çıkardıklarını belirten Barbaros Uygun, “Turuncu Hesap kitlemiz tasarruf odaklı; kredi talep ve kullanım oranları düşük. Ocak 2011’den bugüne kadar; Turuncu Hesap müşterilerimiz, telefon ve internet bankacılığından yaptıkları EFT ve havaleler için hesap işletim ücreti ödemeyerek 3 yılda toplam 142,5 milyon TL tasarruf etti.  ING Günlük Hesap müşterileri ise fatura ödemelerinden yaklaşık 7 milyon TL bonus, günlük bankacılık işlemlerinden de 94 milyon TL kazanarak toplamda 101 milyon TL tasarruf ettiler” diye konuştu.

Türkiye tasarrufta dibi gördü

Araştırmanın öne çıkan sonuçlarını paylaşan Uygun şunları söyledi; Türkiye, 2013 yılında tasarruf açısından dip bir yıl yaşadı. ING Bank’ın bulunduğu 12 Avrupa ülkesi içinde yürüttüğümüz araştırmaya göre Türkiye en yüksek ‘ani satın alma kararı’ alan ülke. Ayrıca Avrupalılara oranla harcamalarını kontrol edebilmede de son sırada yer alıyor. Tasarruf sahipliği oranı yalnızca yüzde 12. Bunda en büyük etki gelir yetersizliği olsa da tasarrufun düzenli bir alışkanlık olmaması da önemli bir etken.  Çocuğu olanlarda tasarruf sahipliği düşük kalıyor. Bekar erkekler en çok tasarruf yapan grup içinde bulunuyor.  Belirsizlik ortamlarında tasarruf eğiliminin arttığını gördük. Özellikle Haziran ayında tasarrufun arttığını gördük. Banka mevduatları o ay yüzde 9,5 yükseldi. Sonuç olarak finansal okur yazarlık ilkokuldan itibaren müfredata girmeli, çocukluktan başlayarak tasarrufu öğrenmeliyiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir