İngilizler 'ağır' kaldı, Gedik yatırımdan vazgeçti!

Gedik Yatırım, yüzde 75’ini almayı planladığı yatırım şirketi ile sözleşmeyi sonlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KERİM ÜLKER

Gedik Yatırım Holding, şubatta rotasını Ada’ya çevirmiş; İngiltere’nin başkenti Londra’da yerleşik bir yatırım kuruluşunun yüzde 51’ini alacağını açıklamıştı. Temmuzda Gedik Yatırım’dan bir açıklama daha gelmiş; bu yatırımdaki görüşmelerin olumlu sürdüğünü belirtmiş, bu nedenle yüzde 51’lik hisse alımı hedefini yüzde 75’e çıkarmıştı. Aradan geçen 6 ayın ardından cuma günü Gedik Yatırım, adını sır gibi sakladığı İngiliz şirket ile görüşmesini sona erdirdi ve hisse alımından vazgeçti.

Şirketten yapılan son açıklamada alım sürecinin iptal edildiği ise şu sözlerle açıklanmış: “Gedik Yatırım Holding A.Ş.'nin yatırım stratejileri kapsamında; 15.02.2017 ve 26.07.2017 tarihli yönetim kurulu kararları çerçevesinde, Birleşik Krallık merkezli ve Londra'da yerleşik bir yatırım kuruluşunun % 75 payının satın alınmasına karar verilmiş ve taraflar arasında alım sözleşmesi imzalanmıştır. Ancak, yatırım süreci potansiyel ortakların gerekli altyapıyı kurmakta zorlanması nedeniyle uzamıştır. Sözleşmelerde sene sonuna kadar bu ortaklığın tesis edilmesi ve ilgili tüm onayların alınması hedeflenmişti. Gedik Yatırım Holding'in yurtdışı yatırımına konu yatırım kuruluşunun paylarının satın alımı, Financial Conduct Authority’nin (FCA) onayı doğrultusunda gerçekleştirilmiş olacaktı. Bu sebep ile şirket yönetimimiz, alım sözleşmesinin sonlandırılmasına karar vermiştir.”

Yeni şirketlerle ilgilenecek

Gedik’ten gelen açıklamanın son cümlesi hala İngiltere’ye olan ilginin sürdüğü yönünde: “Şirketimizin Birleşik Krallık ve/veya Avrupa'da yatırım kuruluşu oluşumu kurmak veya satın almak için çalışmalar devam etmekte olup gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır...”
Brexit süreci İngiltere’de devam etse de Türk yatırımcıların Ada ilgisi hala sürüyor. Hatırlatmakta fayda var. 26 Kasım’da hizmete giren Doğuş-Fiba ortaklığındaki Dome Group Yatırım Bankası bu ilginin en güzel işareti.