İngiltere ve ABD tatil

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - ABD Merkez Bankası'nın geçen hafta tahvil alımlarını kademeli olarak azaltabileceğini açıklamasının ardından sert yükselen kur ve faiz haftaya Cuma kapanış seviyelerinden başladı.

İngiltere ve ABD piyasalarındaki tatillerin etkisiyle bugün piyasada sakin bir seyir bekleniyor.

Bankacılar, ABD ve İngiltere'deki bugünkü tatillerinin ardından hafta boyunca dış gündemin izleneceğini belirtirken, iç piyasada ise bugün açıklanacak Mayıs ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, Perşembe günü Mayıs ayı tüketici güven endeksi ve finansal istikrar raporu, Cuma günü ise Nisan ayı dış ticaret verileri ve Haziran, Temmuz, Ağustos dönemi Hazine iç borçlanma stratejisi takip edilecek.

Piyasada hafta boyunca TCMB'nin repo ihaleleri de takip edilecek. TCMB'nin üst üste iki ay gerçekleştirdiği 50'şer baz puanlık faiz indirimleri ardından gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'deki bu trendin devamına TCMB'nin izin verip vermeyeceği izleniyor. Bazı bankacılar TCMB'nin repo ihaleleri ile likiditeyi kısarak TL'deki değer kaybını belli bir noktada sınırlamak isteyebileceğini öngörüyor.

Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre karşılaştırılabilmesini sağlayan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Nisan ayında TCMB'nin işaret ettiği 120 seviyesini aşarak 121'in de üzerine çıkmıştı. Bu değer kazançlarının ardından TCMB'den gelen faiz indirimleri ile gerileyen REK bankacıların hesaplamalarına göre şu anda 118'li seviyelerde seyrediyor.

Reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

Reuters Matching sisteminde geçen hafta son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1.8590'a kadar yükselen dolar/TL bugün TSİ 0842'de 1.8472/1.8482 ile Cuma günü kapanış seviyelerine başladı. Sepet bazında TL de aynı saatte 2.1180 ile Cuma günü kapanış seviyesinden haftaya başladı.

Dolar, Japonya'da borsada görülen kayıpların yatırımcıların tahvile olan ilgisini artırmasıyla bugün yen karşısında gücünü kaybetti, ancak Cuma günü görülen 100.68 yen seviyesinin biraz üzerinde kalmayı başardı. Analistler ABD ve İngiltere'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacağı için bugün yeni bir trend oluşmasını beklemediklerini belirttiler.

Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 5.25,valörlüde yüzde 5.27 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.25seviyesindeydi. 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü son işlemlerde yüzde 6.32 seviyesindeydi.