İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayında 0,7 puan azalarak 97,9 puan olarak gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nden (Türkiye İMSAD) yapılan açıklamaya göre, beş ay aradan sonra geçen ay artan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yeniden gerileyerek kasım ayında 0,7 puan düştü. 

Geçen ay seçim sonuçlarının etkisi ile yükselen Bileşik Endeks daha sonra yaşanan jeopolitik gelişmeler ve ekonomik belirsizlikler ile yeniden geriledi. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks birlikte gerileme gösterdi. 

Seçim sonrası beklentilerde yaşanan hızlı iyileşmeye rağmen kasım ayında Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre gerileme gösterdi. İç satışlardaki sınırlı artış hariç diğer tüm faaliyetler zayıfladı. Seçim sonuçları ile toparlanan güven endeksi dış politik ve jeopolitik gelişmelerden en olumsuz etkilenen endeks oldu. Türkiye ekonomisine olan güven gerilerken sektöre olan güven korunmaya çalışılıyor.  

Beklenti endeksi de seçim sonrası gösterdiği hızlı iyileşmeyi zayıflamaya bıraktı. Yaşanan gelişmeler beklentileri olumsuz etkiledi. Özellikle iç pazar beklentileri zayıfladı. Gelecek aylarda mevsimselliğin olumsuz etkileyeceği faaliyetlerin yeniden toparlanması ancak güven ve beklentilerde iyileşme sağlanması ile mümkün olabilecek.  

İyimser beklentilere rağmen geriledi

Faaliyet Endeksi ekim ayındaki önemli artışın ardından kasım ayında 0,6 puan geriledi. Ekim ayında mevsimsellik etkisi ile artan faaliyetler kasım ayında seçim sonrası oluşan iyimser beklentilere rağmen sınırlı ölçüde geriledi. 

Kasım ayında faaliyet endeksi geçen yılın aynı ayındaki Faaliyet Endeksi'nin 4,6 puan üzerinde gerçekleşti. Yurt içi satışlarda kasım ayında bir önceki aya göre sınırlı artış oldu. 

İhracat kasım ayında bir önceki aya göre gerileme gösterdi. Üretim ekim ayındaki hissedilir artışın ardından kasım ayında geriledi. Tahsilat hızındaki yavaşlama kasım ayında da devam etti. Seçim sonrası oluşan iyimser beklentiler faaliyetlere kasım ayında henüz yansımadı. 

Güven Endeksi 18 ay ardından ilk kez arttıktan sonra yeniden geriledi. Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,5 puan düştü. Genel seçim sonuçları ile ortaya çıkan güven artışı, özellikle yaşanan jeopolitik gelişmeler ve ekonomi politikalarına ilişkin kaygılar ile yeniden zayıfladı. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 14,9 puan altında bulunuyor. 

Güven Endeksini oluşturan alt değerlerde sınırlı gerilemeler yaşandı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven 0,6 puan düştü. Ekonomiye ilişkin kaygılar yeniden ortaya çıktı. İnşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven de sınırlı gerileme gösterdi. İnşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven ise 0,2 puan ile en az gerileyen alan oldu. Sektöre güven korunmaya çalışılırken, yurt içi pazarlardaki genel gidişatta da sınırlı bir gerileme oldu. 

Beklentiler yeniden zayıfladı

Verilen bilgiye göre, seçim sonrası beklentilerde yaşanan iyileşme kısa sürdü. Beklentiler Endeksi yeniden 0,6 puan geriledi. Seçim sonrası endekslere yansıyan beklentilerdeki iyileşme jeopolitik ve ekonomik belirsizlikler ile kısa sürede yeniden zayıflamaya dönüşüyor. 18 aydır gerileyen ve bir önceki ay ilk kez artan Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler ise yeniden 0,5 puan düştü. 

İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler ise 0,4 puan daha artarak iyileşmenin sürdürüldüğü tek alan oldu. Mayıs ayından beri gerileyen ve geçen ay ilk kez artan gelecek üç aya ilişkin alınan yurt içi sipariş beklentileri ise yeniden geriledi. Gelecek üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde zayıflama sürüyor. Gelecek üç ayın üretim beklentisi ise hissedilir şekilde geriledi. Yatırım beklentileri de durağan kalmaya devam ediyor.