İş Bankası 4.7 milyar kâr etti

Türkiye İş Bankası'nın 2016 yılı net kârı 4,7 milyar TL oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İş Bankası'nın 2016 yılı net kârı 4,7 milyar TL oldu

İş Bankası 2016 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre İş Bankası’nın aktif toplamı 2016 yılında, bir önceki yıl sonuna göre yüzde 13 artarak 312 milyar TL oldu.

Özkaynak büyüklüğü yüzde 12,3 artışla 36 milyar TL olarak gerçekleşen İş Bankası’nın 2016 yılı net kârı ise 4,7 milyar TL oldu.

Ekonomiye 291,2 milyar TL katkı

2016 yılında İş Bankası Grubu’nun toplam nakdi kredi hacmi önceki yıla göre yüzde 16,2 artış ile 225,3 milyar TL seviyesine ulaşırken, bankanın nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ülke ekonomisine sağladığı toplam destek 291,2 milyar TL oldu.

İş Bankası’nın toplam aktifleri içerisinde kredilerin payı yıl sonu itibarıyla yüzde 65,4 düzeyinde gerçekleşirken, kredilerinin ağırlıklı kısmını yüzde 75,1 pay ile ticari krediler oluşturdu.

Yapılan açıklamada İş Bankası’nın takipteki kredilerinin toplam kredilere oranının ise 2016 yılında da, önceki yıllarda olduğu gibi, sektör ortalamasının altında seyrettiği bildirildi.

2016 yıl sonu itibarıyla, bin 374 şube ve 6 bin 527 Bankamatik ile özel bankalar arasında en geniş dağıtım ağına sahip banka olduğu ifade edilen açıklamada, İş Bankası'nın aynı dönemde dijital bankacılık alanındaki yenilikçi uygulamalarını da sürdürdüğü, Mobil bankacılık uygulaması olan İşCep’i kullanan müşteri sayısının yıl sonu itibarıyla 3,6 milyonu aştığı kaydedildi.

Bankanın mevduat hacmi önceki yılın sonuna göre yüzde 15,3 artış ile 177,4 milyar TL’ye ulaşırken, aynı dönemde Türk lirası mevduattaki artış yüzde 21,2 olarak gerçekleşti.

İş Bankası, 2016 yılı boyunca yurt içinde ve uluslararası piyasalarda 22 milyar TL’nin üzerinde menkul kıymet ihracı gerçekleştirirken, Mayıs ve Eylül aylarında 2,3 milyar dolar muadili tutarında sendikasyon kredisi dahil yurt dışından 6,7 milyar dolar tutarında kaynak temin etti.

2015 yılına göre yüzde 12,3 artış ile 36 milyar TL’ye ulaşan özkaynak büyüklüğüne ulaşan İş Bankası, yüzde 15,2 seviyesindeki sermaye yeterlilik oranı ile 2016 yılında da güçlü sermaye yapısını korudu.

İstihdam ve katma değer yaratan firmalara kesintisiz destek

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası olarak milli ekonomiye sağlanan desteğin daha da önem kazandığı 2016 yılında, hane halkı ihtiyaçlarından, ülkemizin büyük ölçekli yatırımlarının finansmanına kadar geniş bir yelpazede kaynak sağlamaya devam ettiklerini kaydetti.

Ticari hayatın koşullarını da gözeterek üreten, istihdam ve katma değer yaratan firmaların kesintisiz biçimde desteklenmesine yönelik aksiyonları almayı sürdürdüklerine değinen Bali, "Küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı, yakın coğrafyada jeopolitik risklerin arttığı ve bu gelişmelerin ülkemizin makroekonomik dengeleri üzerindeki baskısının yoğunlaştığı bir ortamda, İş Bankası, sektördeki güçlü ve öncü konumunun getirdiği sorumluluk bilinciyle faaliyetlerine ülke ekonomisine yaptığı katkıyı artırarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir