İş dünyası bankaları bekliyor
Merkez'in faiz kararı sonrası açıklama yapan iş dünyası temsilcileri, topun artık bankalarda olduğunu ve kredi faizlerinde indirime gidilmesini gerektiğini düşünüyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) dün de faiz indirimine devam etti. Merkez Bankası, borç verme faiz oranı yüzde 10.5’e, marjinal fonlama oranı yüzde 9’a indirdi. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekti.
Bu karar sonrası açıklama yapan iş dünyası temsilcileri bankaların da kredi faizlerini düşürmesi gerektiği görüşünde birleşti.
'Bankaların mazereti kalmadı'
İbrahim Çağlar, TCMB'nin faiz indirimine devam etmesine ilişkin yaptığı açıklamada, TCMB faizleri kademeli olarak indirirken, bankaların da reel sektörün finansmanına daha iyi imkanlarla öncülük etmesinin artık çok kritik olduğunu belirtti.
TCMB'nin gecelik borç verme faizindeki indirimin dört ayda 175 baz puana ulaşmasının olumlu olduğunu ifade eden Çağlar, "Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. 50 baz puanlık son indirimle bankaların mart ayında yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8’e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı." değerlendirmesinde bulundu.
Çağlar, Brexit ve Fed faizi gibi tartışmaların belirleyici etkisine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Merkez Bankasının bu özel dönemi en iyi şekilde değerlendireceğine eminiz. TCMB'nin reel sektörün kaynak maliyetini düşürmesine destek veren pozitif yaklaşımının ara verilmeden sürmesini arzu ediyoruz. Politika faizinin düşürülmesine destek verecek makro koşulları da bir an önce yakalayacağımıza inanıyoruz."
'Ticari kredilerde maliyet hala yüksek'
Mehmet Büyükekşi ise son dönemde faizlerde yaşanan indirim sürecinin ihracatçıların yüzünü güldürdüğünü ancak ticari kredilerde maliyetlerin hala yüksek seviyelerde seyrettiğini belirtti.
Büyükekşi, faiz oranlarındaki gerilemenin ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu aktararak, "Faiz koridorunun üst bandındaki indirimle birlikte TCMB’nin uygulamış olduğu ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde kısıtlı da olsa düşüş görüyoruz. Ancak üreticilerin ve ihracatçıların finansman maliyetleri beklenen seviyelerde gerilemiyor. Son dönemde yüzde 15’ler seviyesinde seyreden ticari kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere gerilemesi ihracatçılar olarak en çok önem verdiğimiz konu. Düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge harcamalarını hızlandıracak, ihracatçılarımız yatırımlarını daha cesur ve atak bir şekilde gerçekleştirecektir. İhracatımızın kalıcı ve sürekli artışında firmalarımızın uygun finansman koşullarına sahip olması oldukça önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.
MÜSİAD: Adımların aynısını bankalardan da bekliyoruz
Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, faiz indirimini desteklediklerini belirterek, "Şimdi sıra bankalarda. Merkez Bankası faiz indirdiğinde bankalar, mevcut faiz oranlarını düşürmezse, bu yatırımların önünü açmak için yeterli olmaz. Merkez Bankasının adımlarının aynısını bankalardan da bekliyoruz." dedi.
Olpak, TCMB'nin faiz indirimlerinin, bankaların fonlama masrafını düşürerek mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine olumlu bir şekilde yansıması gerektiğini belirterek, "Bu yansımanın reel sektörün arzuladığı ölçüde gerçekleşmemesi durumunda, Merkez Bankasının faiz indirimleri sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten uzak birer hamleden öteye geçemeyecektir." şeklinde konuştu.
ASKON: Doğru istikamette atılmış bir adım
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faiz indirimiyle ilgili olarak alınan kararın doğru istikamette atılmış bir adım olduğunu ifade ederek, “Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır.” şeklinde konuştu.
Zorlu: Çok daha düşük olması gerekir
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, iş çevreleri olarak faiz indirimini olumlu karşıladıklarını ifade ederken, şu görüşleri dile getirdi:
"Faizin çok daha düşük olması gerekir. İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapması lazım. Sindire sindire daha iyi olur diye düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, faizin düşük olması sanayiciler olarak bizler için olumlu. Kimse itiraz etmez yani... Bu seviyeler faizde ideal seviyeler mi? Tabi ki ideal değil, faizin çok daha düşük olması lazım. İndirimlerin yavaş yavaş olması, şok etkisi yapmaması lazım. Konjonktüre, enflasyona bakmak lazım."
İdeal olanın düşük faiz olduğunu vurgulayan Zorlu, "Amerika'da diyelim ki faiz sıfır... Ama orada enflasyon yüzde 1… Enflasyonla faiz oranının tabii ki eş değerde olması lazım ama düşük faiz yatırım için daha iyi elbette." dedi.
Kibar: Piyasaya canlılık verecektir
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da TCMB'nin faiz indirimine gitmesinin piyasa için olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
"Faizlerin inmesi ve bunun oynamadan, sürdürülebilir halde tutulması, yatırımcıların yapmayı düşünecekleri yeni yatırımlar anlamında da, tekrar projelerini devreye almalarına kadar gidecek olumlu bir süreci beraberinde getirir. Tabii Merkez Bankası, sadece mevcut indirimi değil, yapacağı ilave indirimlerle Türk lirası bazında borçlanma rakamlarını, faiz rakamlarının aşağıya çekilmesi, bunun da dengeli bir bütçeyle kontrol edilebilir haldeki yaşayacağı süreç piyasalara canlılık verecektir. Aynı zamanda yatırım ortamının iyileşmesine de katkısı bulunur.
Konukoğlu: Faiz seviyesi yine yüksek
Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise faizdeki düşüşün ekonomiyi canlandıracağını ifade ederek, borçlu çalışan firmaların masraflarının kısılacağını söyledi.
Konukoğlu, "Otomatikman piyasada biraz açılma olur. Yabancı yatırımlarda şu anda pek büyük bir artış tahmin etmiyorum ama bunda dünyadaki durgunluğun etkisi var. Bir gerçek var ki geçmiş yıllara göre yabancı, Türkiye'ye daha çok geliyor, yatırım yapıyor. Dünyadaki en güvenli ülkelerden biri Türkiye…" görüşünü dile getirdi.
Faizlerdeki düşüşün en çok gayrimenkul, inşaat sektörlerini canlandıracağını ifade eden Konukoğlu, "Faiz düştü ama dünyada en yüksek faiz yine bizde... Faiz seviyesi yine de yüksek." dedi.