İşlem saatlerinin uzatılması gündemde

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, “Dünyada piyasaların kapalı olduğu günler sınırlıdır. Türkiye’de finans sektörünün mesai düzenini değerlendirmek gerekiyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, dünyadaki gelişmiş piyasaların en fazla 1 ya da 2 gün kapalı olduğunu belirterek, “Dünyada piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlıdır. İstanbul Finans Merkezi bağlamında Türkiye’de finans sektörünün mesai düzenini değerlendirmek gerekiyor” dedi.

Piyasalarda işlem saatleri ve tatil takvimine ilişkin soruları yanıtlayan Turhan, “Kurban Bayramı boyunca neredeyse bir hafta piyasa tamamen kapalı. Tabii bu arada birtakım gelişmeler olabiliyor. Yatırımcılar pozisyonlarını buna göre düzenleyemiyor” diye konuştu.

2 günden fazla kapalı piyasa yok

Finans piyasaları genelinde tatil süreleriyle ilgili bir değerlendirme sürecine girilmesi gerektiğini aktaran Turhan, “İşte burada İstanbul Finans Merkezi Projesi bağlamında Türkiye’de finans sektörünün mesai çalışma düzenini bir değerlendirmek gerekiyor. Acaba Kurban Bayramı‘nda bütün finans sektörünün 4 gün tatil yapması doğru mu?
Veya kanunen resmi tatil olmayan ama piyasaları kapattığımız çeşitli günler var. Dünyada genel olarak baktığınız zaman piyasaların kapalı olduğu günler son derece sınırlı. Onlar da 1 gün, bilemediniz 2 gün oluyor en fazla. Yani genellikle arka arkaya 2 günden fazla piyasaların kapalı olduğu bir uygulama yok” ifadelerini kullandı.

Tek başımıza karar veremeyiz

İşlem saatleri ve piyasaların tatil olacağı günlere ilgili paydaşların katılımıyla karar verilebileceğini dile getiren Turhan, buna Borsa olarak tek başlarına çözüm getiremeyeceklerini ifade etti. Turhan, konuya yönelik şu bilgileri verdi: “Konunun çalışma ve iş hukukuyla ilgili yönü de var. Ama şu kadarını söyleyebilirim, biz bu durumun farkındayız ve bunu da piyasaların gelişimine katkı sağlayacak şekilde işlem saatlerini nasıl yeniden düzenleyebiliriz konusunda sürekli çalışıyoruz. Bakın son 2 senede seans saatlerinde birçok değişiklik oldu.”

İşlem saatleri konusunu bütüncül bir yaklaşımla ele almanın gerekliliğine vurgu yapan Turhan, şunları söyledi: “Bu sadece piyasanın, bir elektronik platformun açık olmasından ibaret değil. Gerçekleşen işlemlerin takas süreçleri var, risk yönetimi boyutu var. Yani bunu bütüncül bir yaklaşımla ele almak lazım ki sağlıklı bir sonuç ortaya çıksın. Şunu da göz ardı etmemek gerekli, biz şu anda aynı zamanda büyük bir teknoloji platformu değişikliğini de eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Aynı anda birden fazla işi yapmaya kalktığınız zaman bazen karışıklık doğabilir. Ona da mahal vermemek lazım.”

Vadeli işlem sözleşmeleri uzayabilir

İbrahim Turhan, vadeli işlem sözleşmelerinin daha uzun süre yapılabilmesi konusunda çeşitli çalışmalarının bulunduğunu açıkladı. Turhan, “Vadeli işlem sözleşmelerinin daha uzun sürelerle yapılması konusunda biz de düşünüyoruz. Doğrudur, burada birkaç hassas dengeyi birden değerlendirmemiz lazım. Yatırımcı daha uzun süreli işlem yapmak talebinde bulunuyor. Biz bunları değerlendiriyoruz” dedi.