İşte Borsa'nın yeni işlem salonu!

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, yeni seans salonunun üç boyutlu taslak görsellerini ilk kez DÜNYA ile paylaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

julide_-011.jpg

Borsa İstanbul’un dünyaya açılan yüzü olacak yeni salonunun görüntülerini ilk kez DÜNYA ile paylaşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, “Yeni seans salonundaki ilk gongu 2015 yılının ilk başlarında çalacağız” dedi. Geçtiğimiz iki yılda sermaye piyasaları için önemli adımlar atıldı. Bir yandan Sermaye Piyasası Kanunu değişirken bir yandan da Borsa İstanbul bambaşka bir kulvara girdi. Şirketleşme süreci ile İMKB ismi Borsa İstanbul olarak değişirken, kurumsallaşma çerçevesinde halka arz çalışmalarına da start verildi. Bu arada NASDAQ ile teknolojik işbirliğine imza atan Borsa İstanbul’da işbirlikleri burada da bitmedi. Pek çok projenin aynı anda yürütüldüğü Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, DÜNYA’ya Borsa’nın halka arz çalışmalarından, ortaklık görüşmelerine, İstinye’deki inşaattan piyasa beklentilerine kadar geldikleri son noktayı anlattı. İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un İstinye yerleşkesindeki devam eden inşaatlar hakkında bilgi verirken borsanın A Blok, teknopark, veri merkezi, otopark ve yeni ofis alanlarının yanısıra işlem salonunu yenilediklerini anlattı. Turhan’ın verdiği bilgiye göre, A Blok projesinin 2015 yılında bitmiş olması hedefleniyor. A Blok’ta veri merkezinin yanı sıra yeni işlem salonu da yer alacak. Dünya borsaları içinde görselliği ile öne çıkan Nasdaq’ın işlem salonuyla örneklenen Borsa İstanbul’un dünyaya açılan yüzü olacak yeni işlem salonu; yayın kuruluşlarının canlı yayın yapabilecekleri, görselliğin ön planda olduğu, hem yeşilin hem gün ışığının salonun içerisinde olacağı ve en son teknoloji ile donanacak bir merkeze dönüşecek. Ayrıca, A Blok sermaye piyasalarının 2 kuruluşuna da ev sahipliği yapacak. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Takasbank İstinye’ye taşınacak. Böylece 2 kurum A Blok’ta Borsa İstanbul’un kiracısı olacak. Turhan, DÜNYA'nın sorularını cevapladı. 

borsa-4.jpg

"Hazine’nin elinde Borsa İstanbul paylarının yüzde 49’u bulunuyor. Bu payların ne kadarı ve nasıl halka açılacağını zaman gösterecek. 2015 yılının başından itibaren resmi süreci başlatacağız. Halka arz lansman töreni gerçekleştireceğiz. Beraber çalışacağımız danışmanı, yatırım bankalarını belirleyip onlarla yola çıkacağız. Fakat halka arzdan önce yapılması gereken işlerimiz var. Teknolojik dönüşüm programının 1. faz çalışmaları temmuz ayında tamamlanacak. Bu platform ile işlem gelirlerimiz artacak. Kolakosyan ve veri dağıtım kapasitemizin artması sonrasında halka arzı yapmak daha doğru olacaktır. Ama her şeyi de bitirmiş olmayacağız. Daha halka arzdan sonra gelirlerimize yansıyacak teknolojik dönüşümün 2. Faz çalışmaları kalmış olacak. Halka arzlarda şirketlerin büyümesini tamamen bitirip, olgunluğun son noktasında yaptıkları halka arzlar başarılı olmayabilir. Çünkü yatırımcıya anlatacak bir hikaye olmuyor. Halka arz olur ama daha düşük çarpanlarla olur. Dolayısıyla hikayenin bir kısmını halka arz sonrasına bırakmak lazım. Bütün bunları dikkate alınca 2016 ilk yarısı yani Nisan- Mayıs ayları halka arz için daha uygun olacaktır. 

Stratejik ortaklık ocak ayında 

Halka arzdan önce Borsa İstanbul’un yüzde 34.5’unun blok satış yöntemiyle satılması ile ilgili stratejik ortaklığımızı yapmak istiyoruz ve bu anlamda müzakerelerimiz de devam ediyor. Hatta 2. tur görüşmelere geçtik ve kısa liste oluşturduk. Avrupa, ABD ve Asyalı yatırımcılar ile görüşüyoruz. Ortaklığı da 2015 Ocak ayında tamamlamayı hedefl iyoruz. 

Yabancı şirket tahvil ihraç edecek 

Listing, İstanbul çerçevesinde yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı. İstanbul’u hem kendi şirketlerimiz hem de bölgedeki diğer yatırımcıların ihraçları arasında bir finansal hup haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bunun ilk önemli neticesi İslami Kalkınma Bankası’nın sukuklarını İstanbul’da kote etmesi oldu. Şimdi bir uluslararası finansal kuruluştan benzer bir adım bekliyoruz. Bu sefer yabancı kökenli bir uluslararası finansal kuruluşun yurtdışında ihraç edilmiş bir tahvil borçlanma aracını İstanbul’da doğrudan ihraç etmesi şeklinde olacak. Arkasından da Türkiye’nin batı bölgesinden bir bölgeden bir şirketin pay senetlerini Borsa İstanbul’da ihraç etmesi yoluyla halka açılması söz konusu olacak."

En büyük 500 şirketin 20’si Borsa’ya gelir

"2015 yılında halk arzların 2014 yılına göre çok daha fazla sayıda ve yüksek miktarda olacağını öngörüyorum. Kotasyon ve Pazarlama birimimiz Türkiye’nin en büyük 500 şirketini ziyaret ettiler. Oradaki ilişkilerini canlı tutuyorlar. Bu ilişkilerden edindiğimiz intibaya göre, 2015 yılında Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin 20’si halka açılmayı düşünüyor. Bu arada sermaye piyasasını bir bütün olarak düşünmek lazım; borçlanma aracı halka arzı da çok önemli. Bu anlamda 2014 başarılıydı, 2015 daha da başarılı olacak."

borsaist2.jpg

Hisse opsiyonlarıyla ilgili donanımla profosyonel yok

"Hisse opsiyonlarıyla ilgili; biz piyasadan geri besleme alarak önerilerini dikkate alarak düzenlemeler yapıyoruz. Evet işlem hacminin daha fazla artması gerekiyor. Ama karşılığında da şöyle bir problem var. Türkiye’de acaba sermaye piyasaları çalışanları/profesyonelleri arasında ne kadarı opsiyonu doğru bir şekilde anlayıp müşteriye anlatabilecek donanıma ve birikime sahip? Kaç kişi var böyle? Biraz da buradan bakmak lazım."

Hiç kimse burayı sahipsiz sanmasın

"BATS Chi-X Europe platformuna BIST 30’u da alması kaçınılmaz gelişme. Türkiye sermaye piyasaları geliştikçe, buradaki işlem hacmi ilgi çekici olmaya başladıkça bu tip platformlar da mutlaka devreye girecektir. Uluslararası düzenleme ve kendi iç düzenlemelerimize uyum sağlandığı, otoritelerden gerekli izinler alındığı ve sermaye piyasalarıyla ilgili sistemik riske dönüşecek bir durum ortaya çıkmadığı sürece bunları olumlu karşılamak lazım. Ama bu hususlar vazgeçilmez, olmazsa olmaz hususlardır. Bu konuda da son derece dikkatli şekilde hareket edeceğimizi ve herhangi bir zaaf oluşmaması için elimizden gelen bütün önlemleri alacağımızı söylemek isteriz. Yani hiç kimse burayı sahipsiz sanmasın."

Londra Borsası ile işbirliğimiz tamamlandı

"Londra Borsası ile türev piyasalara yönelik işbirliğimiz için mutabakat sağlandı. Türev araçların likidite ve derinlik kazanması, Londra’da tezgah üstü piyasada gerçekleşen işlemlerin bizim kontrolümüz altındaki organize bir piyasaya çekilmesi, Borsa İstanbul’un endeksleri üzerine daha fazla yatırım aracı üretilmesi ve bunun dağıtımının etkin bir şekilde yapılması açısından bu işbirliği önemli. Türev ürünlerimiz ve endekslerimizle ilgili ürünlerin Londra’dan bütün dünya dağıtımının ve pazarlamasının yapılmasını sağlayacağız."

Görev sürem 3 Nisan 2016'da bitiyor

2012 Ocak ayında İMKB döneminde 4 yıllık görev süresi ile atanmıştım. Borsa İstanbul kurulunca o kararın bir kıymeti kalmadı. Daha sonra Borsa İstanbul’da 3 yıllığına yönetim kurulu başkanı ve genel müdür olarak görev yapmak üzere görev sürem 3 Nisan 2013 tarihinde kabul edilip esas sözleşme ile başladı. Dolayısıyla 3 Nisan 2016 yılında görev sürem bitecek. 2016 yılında genel kurulda pay sahipleri yeni bir yönetim kurulu seçecekler. O yönetim kurulu artık şimdikinden farklı olarak genel müdür de atayacak. Pay sahipleri uygun görürse, ben de orada katkı yapacağımı düşünürsem devam da edebilirim başka birisiyle de devam edilebilir.

Dünya Bankası alt yapı yatırımlar için sukuk 

Dünya Bankası’nın Borsa İstanbul bünyesinde açtığı araştırma merkezi çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemlerde gelişmekte olan ülkeler dünya ekonomisi için çok önemli olacak. Dünya ekonomisini etkileyecek bu ülkelere yapılacak alt yapı yatırımları çok önemli yer tutuyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık 12 trilyon dolarlık bu ülkelere altyapı projesi yapılması gerekiyor. Dünya Bankası bunun finansmanında İslami fi nansal araçların özellikle sukukların çok önemli rol oynayabileceğini gündemine aldı. Dolayısıyla bu gelişmekte olan ülkelerdeki alt yapı yatırımlarının finansmanı için oluşturulacak fona kaynak sağlamak için Dünya Bankası’nın sukuk ihraç etme ihtimali var. Bunun hazırlığı içindeler.

Bu konularda ilginizi çekebilir