İtalya, dünyanın en eski bankasını kurtarıyor

Monte dei Paschi, sermaye artırımı krizini çözemedi. İtalyan kabinesi 20 milyar euroluk kurtarma fonunu devreye sokma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalyan hükümeti, dünyanın en eski bankası olan Monte dei Paschi di Siena'nın hayati derecede önem duyduğu sermaye artırımı için yatırımcıların desteğini arkasına alamamasının ardından bankayı kurtarmaya karar verdi.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, ekonomiye zarar veren ve bir süredir devam eden bankacılık krizini sonlandırmak adına kabinesinin başta Monte de Paschi olmak üzere stres altındaki bankalara destek olmak amacıyla 20 milyar euroluk (20.9 milyar dolar) bir fonu onayladığını belirtti.

Hükümet uzun süredir beklenen kurtarma operasyonunun Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde gerçekleşeceğini söylerken, bunun anlamı Monte dei Paschi tahvil sahiplerinin kayıpları göğüslemek zorunda olacağı ve bunun diğer vatandaşlara yansıtılmayacağı.

Yüksek paralarla yatırım yapanların birçoğu tahvilleri aldıkları zaman risklerin farkında olmadıklarını söylüyorlar.

İtalya'da 20 milyar euroluk talebe parlamentodan onay çıktıİtalya'da 20 milyar euroluk talebe parlamentodan onay çıktı

Gerekli tutarın yarısı sağlanabildi

İtalya'nın üçüncü büyük bankası Monta dei Paschi di Siena SpA, özel sektörden, yatırımcılardan 5 milyar euro sermaye temin etmeyi başaramadı.

Banka, bedelli sermaye artırımı ve yatırımcılara ellerindeki tahvilleri hisse senetleriyle değiştirmeyi teklif ediyordu.

Ancak Monte dei Paschi, yeni hisse satışı yoluyla sadece 2,45 milyar dolar tutarında yeni hisse satabildi.