Japon yatırımcı krize rağmen randdan vazgeçmedi
Japon bireysel yatırımcılar, son haftalarda siyasi krizden etkilenen Güney Afrika randının hareketlerinin belirlenmesinde önemli bir güç haline geldi.
Japonya'nın en büyük perakende kredili borsa işlemleri sağlayıcısı Tokyo Finans Borsası (TFX) verilerine göre, Güney Afrika randı şubat ve mart aylarında işlem yapılan lotlara bakıldığında ikinci sırada. Türk lirası şubat ayında üçüncü olurken, mart ayında beşinci oldu.
Rand böylelikle Avustralya doları ve sterlin gibi daha likid ve istikrarlı para birimlerinin önüne geçmiş oldu. Temmuz 2016'da rand TFX'te en çok işlem gören beşinci para birimiydi.
Piyasa stratejistleri daha yüksek getiri ve daha büyük oynaklık nedeniyle, bazen döviz piyasasında önemli bir etkiye sahip olabilen küçük bir Japon bireysel yatırımcı ordusunu cezbetti. Bu yatırımcılar rand ve liranın likiditesinin düşük olduğu sabah erken Asya işlemlerinde özellikle önemli.
TFX, Japon bireysel döviz piyasasındaki 1.7 trilyon yenlik (15.36 milyar dolar) mevduatın (margin deposits) yaklaşık beşte birini elinde tutuyor.
Türkiye'nin faiz oranı da cezbediyor
Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma 30 Mart'ta ülkenin Maliye Bakanı Pravin Godhan'ı günler süren ve hem para biriminde hem de diğer finans piyasalarında dalgalanmalara neden olan söylentilerin ardından görevden aldı.
Yatırımcıları cezbeden nedenlerden bir tanesi Güney Afrika ve Türkiye'nin faiz oranları oldu.
Lira, Ocak ayında 29 yene inerek rekor düşük seviyeye gerilerken, bu seviyeden geri dönüşü ise hız kesti. Uzun vadeli göstergeler liranın hâlâ aşağı yönlü trendin kıskacında olduğu sinyalini veriyor. Bunun nedenlerinin arasında ise siyasi riskler, Suriye'deki savaştan doğan riskler ve Türkiye'nin geniş cari açığı bulunuyor.