Jeopolitik riskler hisseleri vurdu

Uluslararası piyasalarda, artan jeopolitik risklerden dolayı, hisse senetleri sert düşerken, yen değer kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yatırımcıların jeopolitik gerginliğin artmasından ötürü alarma geçmesiyle beraber güvenli limanlara olan talep artarken, yen ve altın son beş ayın zirvesine çıktı ve yüksek notlu tahvil getirileri de bu yılın en düşük seviyesine geriledi.

Artan gerginlik, gittikçe iyileşen küresel ekonomik görünümde bulanıklığa yol açtı ve hisselerde de düşüşlere neden oldu. Japonya Nikkei endeksi değer kazanan yenin etkisiyle yüzde 1.2 düşerken, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.3 düştü. Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yatay seyrederken, Shanghai endeksi yüzde 0.4 düştü.
ANZ analistleri yazdıkları bir notta, "Daha önce kurşun geçirmez gibi görünen finans piyasalarına şimdi bir nebze belirsizlik girmiş durumda. Kuzey Kore ile gerilimin yükselmesi ve zaten gergin jeopolitik ortamın daha da gerilmesi ile bir tedirginlik olduğu belli. Küresel konjonktürel varlıklar henüz cevap vermediler fakat bu durum çok uzun sürmez" dediler.

Reuters'a konuşan kaynaklar Japon deniz kuvvetlerinin ABD ordusuyla ortak bir tatbikat
yapmayı planladığını belirttiler.  ABD Başkanı Donald Trump da dün Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada Kuzey Kore'nin "bela aradığını" ve ABD'nin Çin'in yardımı olsa da olmasa da "sorunu çözeceğini" söyledi.

5 yılın zirvesinde

Japon yeni yükselen jeopolitik tansiyonun risk iştahını azaltması ve yatırımcıları güvenli liman olarak görülen yene yönlendirmesi üzerine dolar karşısında son beş ayın zirvesine çıktı.
ABD'nin Suriye ve Kuzey Kore'ye askeri müdahale ihtimali ve Fransa'da yaklaşan
cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yatırımcılar geleneksel olarak güvenli liman kabul edilen
yen, Hazine tahvilleri ve altına yöneldiler.

Dolar, yen karşısında 109.350 yen seviyesine kadar inerek 17 Kasım'dan bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından 109.465 yenden işlem gördü. ABD doları bir önceki gün yüzde 1'in üzerinde düşüşle 110.920 yene kadar gerilemişti.  Euro da yüzde 1'lik değer kaybının ardından bu düşüşüne devam ederek yen karşısında beş ayın en düşük seviyesine geriledi ve 116.020 yenden işlem gördü.  Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi bir önceki gün yüzde 0.3 kayıp yaşadıktan sonra bugün yatay seyrederek 100.710 seviyesinde kaldı.