JPY, Kuroda’nın başkanlık yapacağı ilk BOJ toplantısını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

destek_md-001.jpg

Kuroda’nın başkanlık yapacağı ilk BOJ toplantısı 4 Nisan’ da. Toplantıda, Varlık alım programı ve faiz oranı açıklanacak. Faiz oranının %0,10’da sabit bırakılması bekleniyor. Kuroda’ nın hafta içinde yaptığı açıklamalara bakılırsa, yeni teşvik programı yolda. Piyasa fısıltılarına göre yeni teşvik programının içeriği uzun vadeli devlet tahvillerini kapsayan güçlü bir varlık alım programından oluşuyor.

Kuroda, her fırsatta %2 enflasyon seviyesine ulaşılana kadar parasal genişlemeye devam edeceklerini belirtirken, kamu borçlarının sürdürülemeyen seviyesinden de şikayetçi. Bunun yanı sıra Japonya Ekonomi Bakanı Amari de önümüzdeki haftaki BOJ toplantısına katılmak istediğini belirtti. BOJ’un arkasındaki hükümet desteği her geçen gün artıyor.

Mart ayı Japonya verilerine baktığımızda, Japonya’nın verimli bir ay geçirdiğini söyleyebiliriz. Yıllık bazda Çekirdek TÜFE -%0,6’dan -%0,5’e gerilerken, konut harcamaları da yıllık bazda %8’e yükseldi. Üretim PMI verisi ise artış göstererek 48,5’den 50,4’e ulaştı. Japonya için bu ayın olumsuz verisi ise, işsizlik oranının %4,2’den %4,3’e yükselmesi.

Haftanın son işlem gününde Paskalya ve Good Friday (İyi Cuma) nedeniyle bankalar tatil, piyasalar hacimsiz. Yeni hafta ile birlikte Kuroda’ nın yeni teşvik alım programının detayları piyasaya sızarsa, erken fiyatlamalar oluşabilir. USDJPY ve EURJPY paritelerinde yukarı yönlü hareket kaldığı yerden devam edebilir.

Genel görünümden sonra USDJPY ve EURJPY paritelerini tek tek ele alalım.

GRAFİK 1 - USDJPY

1-173.jpg

USDJPY paritesindeki yükseliş EURJPY paritesine göre daha istikrarlı. 79,00 seviyelerinden başlayan yukarı yönlü hareket  96,60 seviyelerinde zirvesini gerçekleştirdi. Daha sonra bir miktar geri çekilen USDJPY,  94,00 seviyelerinde yatay harekete başladığını görüyoruz. USDJPY son hareketi ile yükselen trendini kırdı ancak yeni hafta ile tekrar trend içerisine atabilir kendini. Önümüzdeki haftada Kuroda’nın açıklayacağı program önemli. Yukarı yönlü hareket halinde fiyatların ulaşmak isteyeceği ilk seviye 96,60 olarak düşünülebilir. Kuroda’nın beklentileri karşılayamaması halinde paritede geri çekilmeler görebiliriz. 92,90 seviyesi parite için önemli destek bölgesi. 

Grafik  2 - EURJPY

2-165.jpg

EURJPY paritesine bakacak olursak, son dönemlerdeki Euro Bölgesi krizinin etkileri net olarak görülebiliyor. Son dönemde istikrarsız tablo çizen Euro nedeniyle EURJPY paritesindeki yükselen trend USDJPY’den daha önce kırılırken, USDJPY paritesine kıyasla daha yüksek değer kayıplarının oluştuğunu görüyoruz. 50 günlük hareketli ortalamanın altında, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamasInın üzerinde seyreden EURJPY paritesi 120,50 seviyelerinden fiyatlanıyor. Kırılan trend hareketinden sonra üçgen formasyonunun oluşmaya başladığı göze çarpıyor. Parite için kısa vadede destek seviyesi 119,70, orta vadede destek ise 117,50. Hafta açılışı ile yukarı yönlü hareket başlar ise takip edilmesi gereken direnç seviyeleri kısa vade için 122,00 ve orta vade için ise 124,00 olarak belirlenebilir.