Karadağ: Borsa yönetmeliğinde değişiklik SPK onayı bekliyor
BIST Başkanı Karadağ, borsada büyük ölçekli şirketlerin halka arzını kolaylaştırmak için yapılan yönerge değişiklikleri için SPK onayı beklendiğini bildirdi.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, büyük ölçekli şirketlerin halka arzını özendirmek için borsa yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını ve onay için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) sunduklarını söyledi.
Mavi Giyim'in ilk işlem günündeki törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karadağ, borsanın kotasyon yönergesinde net kâr odaklı bir anlayışın hakim olduğunu ve bunu faiz amortisman ve vergi öncesi kâr odaklı bir anlayışa geçirmek istediklerini ifade etti.
Değişikliklerin 400 milyon liradan büyük piyasa değeri olan şirketlerin girdiği Yıldız Pazar için geçerli olduğunu belirten Karadağ, "Net kâra odaklı bir anlayış vardı, bu anlayışın doğru olmadığını (düşünüyoruz). Özellikle yabancı kaynakları hisse senedine yönlendirmek suretiyle pasif yeniden yapılandırması gibi veya amortisman farkı sebebiyle normalde sağlam faaliyet kârı ve EBITDA üretmekle beraber net kâr sebebiyle halka arza gelemeyen şirketler için bunu esneterek halka arz şemsiyemizi büyük şirketler lehine genişlettik" dedi.
Yönerge değişikliklerini SPK'ya gönderdiklerini belirten Karadağ, kısa süre içinde onaylanmasını beklediklerini ifade etti.
Borsa İstanbul Yıldız Pazar'ın iki kademesi bulunuyor. Yıldız Pazar Grup 1'de 1 milyar liradan büyük, Grup 2'de 400 milyon liradan büyük piyasa değeri olan şirketler bulunuyor.
Büyük şirketlerin arzı hedefleniyor
Küçük ölçekli şirketlerin halka arzlara gelmesini istemediklerini ifade eden Karadağ, "Bundan sonra borsada 1 milyar lira büyüklükte şirketlerin halka arzını hedefliyoruz" dedi.
Mavi Giyim'in yüzde 55'inin halka arz edilmesini "gelişmiş piyasalarda görmeye alıştığımız gibi yüksek bir halka açıklık oranı" ve "memnuniyet verici" olarak niteleyen Karadağ, bu oranlarda halka açıklığı destekleyecek adımlar atıp atmayacakları sorusuna, "Kotasyon tarifesi sebebiyle gizli bir teşvik var aslında. Önümüzdeki dönemde de biraz daha teşvik edici şeyler yapacağız, yüzde 50'ye (halka açıklığa) kadar. Ama somutlaşmış regülasyon çalışmamız yok" cevabını verdi.