Karadağ, Merkez'i borsaya bekliyor

BİST Başkanı Karadağ, Merkez Bankası'nın bu ay içinde borsa üzerinden fonlama işlemlerine başlayacağını umduğunu söyledi. Piyasayı GLP üzerinden fonlayan Merkez Bankası borsayı son olarak 3 Mayıs'ta kullanmıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, TCMB'nin şu anda bankalara geç likidite penceresinden sağladığı fonlamanın bu ay içinde BİST sistemleri üzerinden dağıtılmaya başlanacağını ümit ettiğini söyledi.

Karadağ, GLP'nin yanı sıra TCMB'nin menkul kıymet karşılığı bankalara sunduğu tüm fonlama imkanlarının BİST üzerinden yapılmasının mümkün olduğunu ve TCMB'nin BİST'i kullanmasını istediklerini belirtti.

"TCMB ile görüştük, aralık ayı içinde BİST GLP'nin başlaması konusunda umutluyuz" diyen Karadağ, şöyle konuştu: "Menkul kıymet karşılığı verilen tüm TCMB fonlama imkanlarının BİST üzerinden yapılması mümkün, TCMB'nin burayı kullanmasını istiyoruz... Merkez Bankası ne yaparsa yapsın, ben sana istediğin piyasayı açarım diyorum. GLP mi, BİST GLP; APİ mi, BİST APİ. Burası en organize, en konforlu piyasa... İstediğiniz trading rule'u size göre yazalım diyoruz. Ben para politikasına karışmıyorum"

Borsa İstanbul üzerinden son olarak 3 Mayıs'ta kullanılan TCMB fonlaması borsaya gelir sağlıyor. Karadağ'ın geçen ay yaptığı açıklamaya göre bu tutar yılda 50 milyon lira civarında. TCMB bugünlerde piyasaya günlük yaklaşık 120 milyar TL tutarında fonlama sağlıyor. Bu fonlamanın tamamı Borsa İstanbul bünyesinde olmayan geç likidite penceresi faizinden yapılıyor. 

Öte yandan Karadağ ayrıca Hazine ile tüm kamu borçlanma araçlarının Borsa İstanbul üzerinden ihraç edilmesine yönelik altyapı üzerinde görüşme yaptıklarını söyledi.

BİST'ten Hong Kong açılımıBİST'ten Hong Kong açılımı