Karadağ: Referandumu bekleyen fırsatı kaçırır

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, "Alım için referandum sonrasını bekleyenler fırsatı kaçırırlar. Yatırım yapmak isteyenlerin hızlı bir şekilde karar verip girmeleri lazım. Sonra bu kadar uygun fiyatlara stok bulamayabilirler" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un iskontolu olduğuna işaret ederek, yatırımcıların bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Borsaya ocak ayında 500 milyon doların üzerinde net yabancı girişi olduğunu belirten Karadağ, "Ciddi bir net giriş var. Kurun etkisiyle de yüzde 25 ucuzluk var, çalan vermez yani, o kadar ucuz. Alım yapmak için referandum sonrasını bekleyenler fırsatı kaçırırlar. Yatırım yapmak isteyenlerin şu an hızlı bir şekilde karar verip girmeleri lazım. Sonra bu kadar uygun fiyatlara borsada stok bulabileceklerini zannetmiyorum. Onun için yabancılar şimdiden giriyor" ifadelerine yer verdi.

"Sermaye piyasalarını renkli günler bekliyor"

Himmet Karadağ, anayasa referandumundan sonra oluşacak olumlu iklimle beraber yaz ve sonbaharda çok güzel halka arz haberleri duyacaklarına inandığını ifade ederek, 4-5 tane belli olgunluğa ulaşmış halka arz hazırlıkları olduğunu, bunların uluslararası ve Türkiye'deki yatırım ikliminin elverişli olmaması sebebiyle ertelendiğini anlattı.

Karadağ, "O halka arzlar devam edecek. Proje finansmanı aşamasında hazırladığımız, belli olgunluğa ulaştırdığımız menkul kıymetleştirme örnekleri de bahar aylarından başlamak üzere sermaye piyasalarında olacak. Sermaye piyasalarını önümüzdeki dönemde renkli günler bekliyor." diye konuştu.

Halka arz çalışmaları tam gaz

Halka arz çalışmalarına da değinen Himmet Karadağ, bu yıl içerisinde çalışmaların tamamlanacağını belirterek, şöyle konuştu: "Borsa İstanbul'un halka arzını 2018 yılında Türkiye, Avrupa ve uluslararası camiada ses getirecek bir dizaynla gerçekleştireceğiz. Halka arzın 2018'in 2'nci veya 3'üncü çeyreğinde gerçekleştirilmesini düşünüyoruz. Ancak uluslararası yatırım ikliminde eğer 2017 sonuna doğru çok olumlu bir hava yakalarsak öne de alabiliriz. "

Halka arza başta Çin olmak üzere yabancılardan yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Karadağ, ICBC ve Çin Guangcai Group halka arzla ilgileniyor. Çin ve Hong Hong borsasından yetkililer geldi. Körfez'den de ilgilenenler var. ABD'de yatırımcı kuruluşları portföy yatırımı olarak düşünüyor” dedi.

"Evladiyelik yatırım olacak"

Yabancı yatırımcıların hisselerin tamamını almak istese bile satmayacaklarını belirten Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürünü öyle dizayn edeceğiz ki evladiyelik yatırım olacak. Mesela Takasbank'ın hisselerini elinde bulunduranlar hiç satmak istemiyor. Çünkü yılda düzenli 200-300 milyon lira net kar elde ediyor. 100 milyon civarında da kar dağıtıyor. Yüzde 1'iniz olsa, her sene 1 milyon geliyor. Onu aşacağımızı da düşünüyorum. Yüzde 1'ini aldığınızda Borsa İstanbul tam evladiyelik. Her yıl 2 milyon, 3 milyon lira kar dağıtımıyla kar akacak. Asgari belli bir oranda kar dağıtacağımızı prospektüsüne de yazacağız. Şu anki planımıza göre önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte yüksek bir yatırım veya nakit ihtiyacı yok. Dolayısıyla kazandığını yatırımcısıyla paylaşacak ve büyüme eksenleri de henüz başlangıçta. Hisse piyasasında çok ciddi bir büyüme eksenimiz var."

Kör havuz 6 Mart'tan itibaren kalkıyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, VİOP geçişiyle birlikte bir aksaklık çıkmaması halinde tüm hisselerin broker ID'sini BIST 30'daki 25 hisse hariç açacaklarını, BIST 30'daki 25 hissenin ise dönüşümlü olarak sürekli kapalı olacağını bildirdi.

Yabancı yatırımcının genellikle BIST 30'da yatırım yaptığını ve emirlerin takip edilmesini istemediğini ifade eden Karadağ, "Biz de 30'un 25'inin kapalı kalmasında onu sağlıyoruz. Her hissenin açık kaldığı dönem de olacak. 6 Mart'tan itibaren kör havuz tamamen kaldırılacak. Piyasaya biraz da canlılık katacak" dedi.