Katılım bankacılığı 121 milyar dolara çıkacak

Dünya İslami Bankacılık Rekabet Raporu’na göre, dünya İslami bankacılık aktif büyüklüğü 2013 yılında 1.7 trilyon doları aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’de katılım bankacılığı büyük bir hızla büyüyor. Denetim ve danışmanlık şirketi EY Türkiye’nin hazırladığı ‘Dünya İslami Bankacılık Rekabet Raporu’na göre, Türkiye’nin de dahil olduğu QISMUT ülkeleri (Katar, Endonezya, Suudi Arabistan, Malezya ve BAE) İslami finans sektörünün küreselleşmesinde kilit rol oynayacak. 
Türkiye katılım bankası aktiflerinin 2018’de 121 milyar dolara ulaşacağının vurgulandığı rapordaki verilere göre, Türkiye’deki katılım bankalarının kârlılık oranları küresel sektör ortalamasının üzerinde seyrediyor. Küresel İslami finansın günümüzde geldiği seviyeyi ve sektör içerisinde Türkiye’nin rolünü değerlendirmek amacıyla EY Türkiye tarafından hazırlanan ‘Dünya İslami Bankacılık Rekabet Raporu’na göre, dünya İslami bankacılık aktif büyüklüğü 2013 yılında 1.7 trilyon doları aştı. 

Küresel büyüklük 3.4 trilyon dolara çıkacak

 2012 yılında 567 milyar dolar olan Türkiye’nin de içinde yer aldığı QISMUT (Katar, Endonezya, Suudi Arabistan, Malezya, BAE) ülkelerindeki İslami ticari banka aktifl erinin 2013 ila 2018 döneminde yılda yüzde 19.7’lik bileşik büyüme oranıyla 1.6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Küresel İslami bankacılık aktiflerinin ise 2018 yılında 3,4 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkan Selim Elhadef “Ardı ardına gerçekleştirilen sukuk ihraçları, Türkiye’nin dünya İslami finans haritasında güçlü bir konum edinmesini sağladı. Türkiye’nin katılım bankacılığı aktif büyüklüğü 39 milyar dolar ve pazar payı yüzde 5.6 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin 2013 yılındaki toplam sukuk ihraç tutarı ise 4.77 milyar dolar. Türkiye’deki katılım bankalarının kârlılık oranları küresel sektör ortalamasının üzerinde seyrediyor” dedi. Türkiye’de 2012 yılında büyüklüğü 39 milyar dolar olan katılım bankası aktifl erinin 6 yıllık dönemde yüzde 21’lik yıllık bileşik büyüme oranı ile 2018’de 121 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Elhadef, “KOBİ desteği ve bireysel finansman İslami bankacılığın büyümesinde lokomotif olacak. 

Bunun yanı sıra Türkiye’de 11 milyon hane halkı, 2030 yılına kadar 30 bin dolar veya üzeri gelir ile Kanada’nın bugünkü düzeyine ulaşacak. Bu gelişmeler ışığında genç nüfus, mevzuat reformları ve hükümetin katılım bankacılığı ile finansal kapsayıcılığı yaygınlaştırma hedefinin İslami esaslara bağlı finans kurumlarına güç kazandıracağını düşünüyoruz” dedi. QISMUT ülkelerinde 2012 yılı tahmini İslami banka kârları 9.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2018 yılına kadar, QISMUT ülkelerindeki İslami banka kârları 26.4 milyar dolara ulaşacak. 

Türk katılım bankacılığı 121 milyar dolara çıkacak 

Rapordan satır başları 
• QISMUT ülkelerinde, İslami bankacılık varlıkları 2013 yılında 662 milyar doları aşacak. 
• Küresel İslami bankacılık aktifl erinin 2018 yılında 3.4 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. 
• QISMUT ülkelerinde 2012 yılı tahmini İslami banka kârları 9,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 
• Öngörülere göre 2018 yılına kadar, QISMUT ülkelerindeki İslami banka kârları 26.4 milyar dolara ulaşacak. 
• Dünyada İslami banka kârlarının 2018 yılına kadar 30.5 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor.