Koç'ta yüzde 3,5 değer kaybı

Hisse satışından fiyatın yetersiz bulunmasıyla vazgeçilmesi sonrası Koç hisseleri satıcılı seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding'de Koç ailesine mensup bazı hissedarların 100 milyon lira nominal hisse satışına yönelik talep toplanması işleminde, alınan fiyatların tatmin edici bulunmaması nedeniyle satıştan vazgeçilirken; Koç hisseleri yüzde 3.5 değer kaybetti.

Satışı planlanan hisseler 2.54 milyar lira ödenmiş sermayesi bulunan Koç Holding'de yüzde 3.94 paya denk geliyordu.

Analistler, Koç hisselerinin satışında istenilen alıcının bulunamamış olması, istenilen fiyatın gelmemiş olması ve ortakların ileride yeniden satış yapabileceği algısının yarattığı tedirginliğin hisseye satış getirmiş olabileceğini ifade ediyor.

Koç Holding'in dünkü açıklamasında, halka açıklık oranının yükseltilmesi ve başta hayır işleri olmak üzere finansal ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla, ortaklardan Mustafa Rahmi Koç, Mustafa Vehbi Koç ve Suna Kıraç'ın Koç Holding'de sahip olduğu toplam 347.87 milyon lira nominal değerli payların 100milyon lira nominal değerli kısmının yurtdışında yerleşik yatırımcılara tahsisli olarak satışı için Deutsche Bank AG ile sözleşme imzalandığını duyurulmuştu.

Bu sabah yapılan açıklamada ise, talep toplama işleminde, alınan fiyatların tatmin edici olmamasından dolayı satış işleminden vazgeçildiği belirtildi.

Açıklamanın ardından Koç Holding hisseleri yüzde 5 düşüşle açılırken; daha sonra kayıplarını bir miktar azalttı. KCHOL; ilk seansı yüzde 3.5 kayıpla 9.65 liradan tamamladı.

Tera Menkul Araştırma Bölüm Müdürü Kenan Turan, "Hissedeki düşüşün temel nedeni, ailenin Koç hisselerini satmaya kalkıp da(istedikleri fiyattan)satamaması. İstedikleri alıcıyı bulamamış olmaları muhtemelen hisseye satış getirdi" dedi ve ekledi:

"Ayrıca ortakların hisse satışından vazgeçmesinin sebebi istedikleri talebin gelmemesi olduğu için, uzun vadede bu hisseleri yeniden satmak isteyebilecekleri algısı da tedirginlik yaratmış olabilir."

Bir aracı kurum işlemcisi de yaptığı değerlendirmede, "Koç Holding hisselerine satış gelmesinde birden çok unsur etkili olabilir. Birincisi, açılışta satış kararının geri çekilmesi. Açıklama sabah geldiğinde önceden yurtdışından verilmiş emirler etkili olmuş olabilir" dedi ve ekledi:

"Ancak kararın geri çekilmesinde işlemin fiyat nedeniyle yapılamamış olması önemli. Nasıl bir teklif geldi, fiyat nereye yakındı ya da satıcını kafasındaki fiyat neydi? Piyasa fiyatının çok altında bir teklifse tabi ki bu bir sorun. Bu belirsizlik yaratmış olabilir. Ayrıca bir süre sonra bu hisseler yine satışa çıkacak olabilir ama nasıl bir fiyat olacağı önemli" diye konuştu.