Konteyner limanı için APM ile anlaşma imzaladı

Projede Petlim'in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olması öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petkim daha önce imzalanmış olan ön anlaşma doğrultusunda, tesisleri içerisinde kurulacak bir konteyner limanının APM Terminalleri Liman İşletmeciliği tarafından işletilmesine yönelik, APMT BV. ve APM Terminalleri ile işletme anlaşması imzaladı.

Petkim, yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık ve kurulacak bir APMT iştiraki arasında nihai anlaşma imzalanmak üzere bir ön anlaşma imzalandığını dana önce duyurmuştu.

Petkim'den KAP'a yapılan açıklamaya göre, altyapı ve inşaat yatırımları Petlim tarafından, makina ve ekipman yatırımları ise APM Terminalleri tarafından yapılacak projede Petlim'in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olması öngörülüyor.

Konteyner limanı yatırımının ilk fazının 2015 yılında tamamlanarak devreye alınması, ikinci fazının ise 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Anlaşma şartlarına göre, konteyner limanı 28 yıl süre ileAPMT tarafından işletilecek. Yapılacak limanın kapasitesi 1.5milyon TEU olup, kapasitenin 4 milyon TEU'ya çıkartılması potansiyeli bulunuyor.

APM Terminalleri, 3 yıllık yatırım dönemi içerisinde yatırımın finansmanında kullanılmak üzere 65 milyon doları Petlim'e ödeyecek. Geri kalan 235 milyon dolar için proje finansmanı yöntemiyle dış kaynak temini planlanıyor.

Yatırımın tamamlanmasının ardından gelecek 28 yıllık işletme süresi içerisinde ise hasılat paylaşımı yöntemi söz konusu olup yatırımın geri ödeme süresinin 8 ile 12 yıl arasında olması bekleniyor.