Kötü hava koşulları tarımsal emtiayı baskılayacak

Küresel piyasalarda yer alan hedge fonlar, tarımsal emtiadaki düşüş yönlü pozisyonlarını artırıyor. Hedge fonları, tarımsal emtialar üzerinde düşüş yönlü pozisyonlarını son iki yılda görülmeyen bir seviyeye kadar genişletti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

(DÜNYA) - Buğday, mısır, soya fasulyesi ve şeker gibi tarımsal emtiadaki kısa pozisyonlar, peş peşe 7 haftayla 2015’in ortasından bu yana en uzun döneme girmiş oldu. Hava şartlarının fiyatların yükselme şansını azalttığı belirtiliyor. 

Hollandalı Rabobank’ın ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonu tarafından yayımlanan verilerden derlediği bilgilere göre 4 Nisan’da son bulan haftada tarımsal emtiadaki net kısa pozisyonlar, 99 bin lotun hemen altı ile Mart 2016’dan bu yana en büyük seviyeye ulaştı.

Geçtiğimiz yıl uluslararası piyasalarda yer alan birçok yatırımcı portföylerini çeşitlendirmek için emtiaya yönelmişti. Bununla birlikte, güçlü getiriler sunan hisse senedi piyasaları, yatırımcıların artık tarımsal emtiaya ihtiyaç duymadıklarını ortaya koyuyor. Hava koşullarının fiyatların yükselme şansını azaltacağını belirten UBS Wealth Management’ın Singapur ofisinden Emtia ve Döviz Stratejisti Wayne Gordon, “Tarımın göreceli getirisi diğer varlıklarla birleşmiyor” diye görüşünü bildiriyor.

Güney Amerika’daki soya fasulyesi ve mısır hasadındaki rekor, fiyatlar üzerinde ağırlığını koydu. Brezilya’daki kötü hava koşulları ve toprak kayması nedeniyle şeker de fiyatlar hızla düşerken etanolde de Hindistan’ın ithalata olan ilgisizliğinden dolayı hayal kırıklığı yaşanıyor. 2016 yılının en iyi performansını ortaya önde gelen tarımsal emtiadan biri olan palmiye yağı El Nino’nun etkisiyle zayıfladı. Geçen yılın sonunda tonu yaklaşık 3.200 ringitten satılan emtia, son günlerde 2.593 ringgit seviyelerinden işlem görüyor. Tarımsal emtia piyasaları için en büyük soru, El Nino’nun bu yıl geri dönüp dönmeyeceği ve eğer dönerse ne kadar güçlü olacağı.

2017/18 döneminde tahıl üretimi düşebilir

Bu arada, Dünya Tarım Örgütü’nün (FAO) son Tahıl Arz ve Talep Raporuna göre küresel tahıl üretimi 2017’de 2597 milyon ton olarak öngörülüyor. Bu, 2016’da kırılan rekorun ardından sadece 9 milyon ton düşüşe işaret ediyor. FAO’nun mevsimin ilk tahmini gelecek aylardaki iklim koşullarına ve çiftçilerin fiyatları gözeterek hangi ürünü ekeceğine karar vermesine dayanıyor. 2016’ya göre küçük düşüş küresel buğday üretiminde öngörülen azalma- şu an yüzde 2.7 düşüş bekleniyor- ve daha çok Avustralya, Kanada ve ABD’de fiyatlar sebebiyle ekim oranlarındaki kesiklerden kaynaklanıyor. Bunun tersine iri taneli tahıl üretiminin 2017’de geçici olarak yükselerek 1353 milyon ton seviyelerinde yeni bir rekora ulaşması bekleniyor. Bu artışta Brezilya ve Arjantin’deki üretim dalgalanması ile Güney Afrika’da geçtiğimiz yıl görülen kuraklıktan sonraki sıçrama rol oynayacak.