Kredi kartı borçlarında yapılandırma limiti yok

Ziraat Bankası'nın kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına yönelik şartlar belli olmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, kişinin aylık geliri karşılaması şartı ile alınacak kredide bir üst limit uygulanmayacak. (Jülide Yiğittürk Gürdamar)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği Ziraat Bankası'nın kredi kartı borçlarının yapılandırılması ile ilgili şartlar belli olmaya başladı.

Önceki gün kart borçlularına 24 aya kadar aylık yüzde 1.10 ve 60 aya kadar aylık yüzde 1.20 faiz oranları ile yapılandırma haberi sonrasında kart borcu olan birçok vatandaş uygulamanın nasıl işleyeceğine yönelik ayrıntıları araştırmaya başladı. Dünden itibaren de şubelerde başvurular başladı. Bu imkandan yararlanmak için en önemli şart "müşterisi olduğunuz banka tarafından takibe alınmamış" olmak.

'Birleştiren İhtiyaç Kredisi'nden yararlanmak için kredi kartı borcu göz önüne alınıyor. Toplam borçlar dikkate alındığında kişinin ödeyeceği taksit aylık gelirine göre değerlendiriliyor. Yapılandırmadan yararlanmanın diğer şartı da gelir olması. Diğer borçları ile birlikte kişinin ödeyeceği aylık taksit aylık gelirine göre değerlendirilecek. Gelirin düzenli/sürekli olması gerekli. Aylık ücret/maaş geliri olanlar dışındaki müşterilerin talepleri de değerlendirilecek. Edinilen bilgiye göre, kişinin aylık geliri karşılaması şartı ile alınacak kredide bir üst limit uygulanmayacak. Üstlenilen kart borcu gelire endeksli olacak.

Kredi kartınız kapanacak

Kredi kartı borcu taksitlendirme işlemlerinin nasıl yapılacağı da büyük merak konusu. Hangi bankanın kredi kartına borcunuz olursa olsun işlemleriniz Ziraat Bankası'ndan yapılacak. Kredi kartı borcu yapılandırması için Ziraat Bankası şubesine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Daha sonra ise yapılandırma talebinde bulunarak gerekli evrakları doldurarak imzalayacaksınız. Ziraat Bankası, kredi kartınızın borcunu ödeyecek ve sizin gelir durumunuza göre yapılandıracak. Kredi kartınız ödemenin ardından kapatılacak ve talep ettiğiniz taktirde Ziraat Bankası kredi kartı verecek.

1 Ocak'tan sonraki borçlar kapsam dışı

Bu yapılandırmaya girecek olanlar normal bir krediye göre 12 ay daha fazla vade imkanına kavuşacak. Normal şartlarda yüzde 2.4 düzeyinde olan faiz ise tam anlamıyla yarı yarıya düşürülmüş oldu. Asgari borcun üzerinde ödeme yapabilenler de krediye başvurabilecek. 31 Aralık itibariyle kart ekstrelerini Ziraat'e götürenlere banka ellerine nakit miktarı vermeden doğrudan borçlu olduğu karta ödeme yapacak. 1 Ocak'tan sonra yapılan kart harcamaları kapsam dışı kalacak. 31 Aralık 2018 tarihindeki risk maksimum kredi limiti sınırı olarak kabul edilecek. Bu tutarın altında olması kaydıyla 2019 yılındaki harcamalar için de kredi kullandırılabilecek.

Halkbank'tan esnafa 22 milyar lira kredi desteği

Halkbank esnaf ve sanatkarlara yılın ilk 3 ayında 10 milyar TL, yılın tamamında ise toplam 22 milyar TL Esnaf Kredisi desteği vereceğini açıkladı. Banka, esnaf ve sanatkarların fi nansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik başlattığı programla yaklaşık 350 bin esnafa daha ulaşacak. Halkbank, 2019 yılında da yeni Esnaf Kredi Programı ile desteğini artırarak devam ettireceğini duyurdu. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şubelerimize kredi plasman tahsisleri yapılmış olup yeni programa ilişkin kredi kullandırımları 9 Ocak (dün) itibarı ile başlamıştır. Tahsis edilen tutarın 10 milyar TL'lik kısmının, Bankamızın likidite durumu ve kredi geri dönüşlerinin yoğunlaşma dönemleri dikkate alınarak 2019 yılının ilk 3 ayında kullandırılması kararlaştırılmıştır. Esnaf kredisi kullandırımlarında, mevcut uygulamada olduğu gibi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın faiz desteği devam edecektir"

2002-2018 yılları arasında Halkbank tarafından 1,8 milyon esnaf ve sanatkara 93,4 milyar TL esnaf kredisi kullandırıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir