Krediler yıllık bazda yüzde 18 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık sektörü kredileri 25 Ocak itibariyle 807.2 milyar lira ile yıllık bazda yüzde 17.6 artarken, haftalık bazda artış yüzde 0.44 oldu.

Merkez Bankası yıllık bazda kredi büyümesinin yüzde 15 olmasını öngörüyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonunda kredi büyümesinin yüzde 15'e yaklaşmasını beklediklerini ve bu seviyenin yüzde 4'lük büyüme hedefi için yeterli olduğunu söyleyerek, bunun üzerinde kredi büyümesi olduğunda gerekli görüldükçe makro ihtiyatı sıkılaştırma adımlarının atılabileceğini söyledi.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, yaptığı değerlendirmede, "Kur etkisinden arındırılmış ve mali kesime verilmiş krediler çıkarıldığında 13 haftalık ortalama kredi büyümesi yüzde 17.4'ten yüzde 19.4'e yükseldi. Bu son 28 haftanın en yükseği. Şu anki seviye TCMB'nin istediği yüzde 15 eşiğinin hala üzerinde. Eğer yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme olursa Merkez Bankası'nın agresif bir adım atacağını düşünmekteyiz. Ancak bu ay için belki küçük bir zorunlu karşılık düzenlemesi olabilir" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredilerde geçen yıl sonuna göre artış ise yüzde 0.19 olarak gerçekleşti.

Bankacılık sektöründe kredi toplamı önceki hafta 803.7 milyar lira, 28 Aralık 2012 itibariyle de 805.7 milyar lira seviyesindeydi.