Kritik genel kurul yapılamadı

Gündem maddeleri arasında son 3 yılın temettü dağıtımının da yer aldığı Turkcell genel kurulu, hissedar uzlaşmazlığı nedeniyle iptal edildi. Privy Council kararı belirleyici olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell'in bugün gerçekleştirilmesi planlanan ve gündem maddeleri arasında son üç yılın temettü dağıtımının da yer aldığı genel kurulu, aralarındaki dava süreci nedeniyle uzlaşmazlıklar bulunan hissedarlar Çukurova Grubu ve Rus Altimo'nun toplantıda görev yapacak ana hissedar temsilcisini belirleyememesi nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Turkcell'in genel kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 ile ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyor. Şirket ana sözleşmesinde öngörülen asgari toplantı nisabının sağlanmaması nedeniyle 29 Haziran 2012 tarihindeki genel kurul da benzer şekilde gerçekleştirilememişti.

Borsada işlem gören Turkcell İletişim Hizmetleri'nin ana hissedarı olan Turkcell Holding'de, Çukurova Telecom Holdings (CTH) yüzde 53 ile çoğunluk paya sahip. CTH'de ise Çukurova'nın yüzde51, Altimo'nun yüzde 49 hissesi bulunuyor. Turkcell Holding'de yüzde 47 pay ile diğer hissedarı olan TeliaSonera tek başına temsilci atayamıyor.

Turkcell İletişim Hizmetleri'nde dolaylı olarak TeliaSonera'nın yaklaşık yüzde 37, Çukurova Grubu'nun yüzde 13.81, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi var.

Turkcell genel merkezinde bugün saat 10:00'da başlayan genel kurul toplantısı, Turkcell Holding temsilcisinin toplantıda bulunmaması nedeniyle saat 11:00'de iptal edildi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin, "Turkcell Genel Kurulu'nda temsilci atanması konusunda Çukurova ile anlaşamadık, Privy Council mahkeme kararı nedeniyle oylama yapamadık. Bu düğüm ancak yakında nihai sonucunu beklediğimiz Privy Council kararının ardından çözülebilecek" dedi.

Çukurova Grubu ile Rus Altimo arasında 2005 yılında yapılan bir kredi anlaşmasına dayanan dava süreci İngiltere Yüksek Mahkemesi Privy Council'de devam ediyor. Privy Council Ocak ayı sonunda, Çukurova Grubu'nun dava konusu olan yüzde 13.81 hisseyi gereken ödeme ve şartları yerine getirmesi halinde geri alabileceğine karar vermiş; ancak ödeme miktarını o tarihten buyana belirlememişti. Privy Council, bu süreç sonuçlanmadan iki tarafın üzerinde uzlaşamadığı konularda oy kullanmasını engelliyor.

Turkcell'in İskandinav ortağı TeliaSonera'nın Avrasya Bölgesi Başkan Yardımcısı Erim Taylanlar da Reuters'a yaptığı açıklamada, "Genel kurul bir kez daha temsilci atanamaması nedeniyle gerçekleştirilemedi. TeliaSonera yasal olarak gereken süre içinde yeni bir genel kurul kararı alınması için üzerine düşeni yapmaya hazır" dedi.

Genel kurul gündeminde son üç yılın karından dağıtılacak temettüler başta olmak üzere önemli ana sözleşme değişiklikleri yer alıyordu. SPK mevzuatına göre, yeni genel kurulun 30 gün içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Mart ayında gerçekleştirilen bağımsız üye atamalarının ardından temettü dağıtımının gerçekleştirilebileceği yönünde beklentiler güçlenmişti.

Genel kurulun iptal kararı Turkcell hisselerinde sert düşüşe neden olurken, iptal açıklaması sonrası hızlanan satışlarla hisse ilk seansı yüzde 3.35 değer kaybıyla 11.55 liradan tamamladı.