Kur savaşlarında avantaj dolarda
Saxo Bank Döviz Strateji Birimi Başkanı Hardy, doların Japon Yeni karşısında zayıf kalsa da likit para birimlerine karşı güçleneceğini savundu. Hardy, "TCMB'nin faiz oranlarına dokunmayacağına söz vermesini şaşırtıcı buluyorum" dedi.
İSTANBUL - Saxo Bank Döviz Strateji Birimi Başkanı John Hardy, ABD'de Hükümetin "kepenk kapatması"nın ardından dolarda gözlenen değer kaybının yeniden "kur savaşlarını" gündeme getirip getirmeyeceğine ilişkin, "ABD doları bugün çok güçlü ve ben tahvil alımlarının azaltılmasının uzun süreceği tehdidinin devam etmesiyle giderek daha da güçleneceğini düşünüyorum. Belki dolar Japon Yeni'ne karşı güçlenemez ama kesinlikle likit para birimlerine karşı güçlenecek" dedi.
Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Hardy, ABD'de yaşanan son gelişmelerin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeden çıkış takvimi üzerindeki etkisine değindi.
Hardy, Fed'in parasal genişlemeden çıkış kararını etkileyen ana nedenin, bütçe üzerinde siyasi çatışma olabileceği yönünde beklentilerin oluşması olduğunu vurgulayarak, görev süresi 31 Ocak'ta biten Fed Başkanı Ben Bernanke'nin tahvil alımlarının azaltılmasını görememesi ihtimalini "yeterince şiddetli bir durum" şeklinde nitelendirdi.
Obama'nın Fed Başkanlığı için Janet Yellen'ı göstermesinin piyasalardaki etkisine değinen Hardy, "Ben piyasaların şu anda ABD'deki "kepenk kapatma" ile daha çok ilgilendiğini düşünüyorum. Eğer Yellen birşeyi temsil edecekse, bu Bernanke'nin devamı şeklinde olacaktır. Piyasa, Yellen'ın aday olma şansını zaten yüzde 95 olarak görüyordu. Yani burada gerçek bir sürpriz yok" ifadelerini kullandı.
"Dolar, likit para birimlerine karşı güçlenecek"
ABD'de Hükümetin "kepenk kapatması"nın ardından dolarda gözlenen değer kaybının yeniden "kur savaşlarını" gündeme getirip getirmeyeceğine ilişkin Hardy, "Burada acil bir risk olduğunu sanmıyorum çünkü kur savaşları konusunun ana temasına Fed yön veriyor. Bununla birlikte, burada diğer ülkelerin bu durumun ortadan kalkacağına ilişkin umut taşıması gibi politik bir durum var. Gerçekte, ABD doları bugün çok güçlü ve ben tahvil alımlarının azaltılmasının uzun süreceği tehdidinin devam etmesiyle giderek daha da güçleneceğini düşünüyorum. Belki dolar Japon Yeni'ne karşı güçlenemez ama kesinlikle likit para birimlerine karşı güçlenecek" ifadelerini kullandı.
Hardy, Dolar Endeksi'nin seyrine de değinerek, endeksin son zamanlarda, yıl başından bu yana ki en düşük seviyesini gördüğünü, ancak bu seviyeden daha aşağı ineceğini düşünmediğini belirtti.
Dolar Endeksinin 2011 yılında dip seviyeyi gördüğünü anımsatan Hardy, gelecek yıl başından itibaren yeniden toparlanması gerektiğine dikkati çekti.
Hardy, euronun Dolar Endeksi'ndeki ağırlığının fazla olduğunu hatırlatarak, "Bu yüzden dolar endeksinin güçlenmesi için, euronun biraz zayıflatılmasına ihtiyacımız var" dedi.
"TCMB'nin faiz oranlarına dokunmayacağına söz vermesini şaşırtıcı buluyorum"
Hardy, doların yön tayininde, euro/Dolar paritesinin en büyük gösterge olduğunu kaydederek, bazı zamanlarda Dolar/Yen paritesi çok daha önemli gösterge olabileceğini aktardı.
Dolar/TL paritesine yönelik beklentilerini ifade eden Hardy, "ABD'de Hükümetin kapanmasına yönelik endişeler devam ederse, Dolar/TL kurunun 2,10-2,20 seviyesine geleceğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz oranlarına dokunmayacağına söz vermesini şaşırtıcı buluyorum. Eğer TL yeniden baskı altına girerse, piyasa TL'ye sert tepki verecek. Eğer TCMB, lirayı savunmak için faiz oranları hareketleri de dahil olmak üzere tüm seçenekleri masaya yatırmadan vazgeçtiği sözünü verseydi, TL daha keskin bir şekilde zayıflardı" değerlendirmelerini yaptı.