Kur yeni zirvesinde

MB'nin Fed endişelerini gideremeyeceği beklentisi ve Suriye kaygılarıyla TL yeni zirve seviyeleri gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın mevcut politikaları ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olan Fed kaynaklı endişeleri gideremeyeceği beklentisi ve Suriye'ye kısa sürede askeri müdahale endişeleriyle kur sert yükselişte.

Dün Türkiye piyasaları kapanışı itibarıyla 2.0372'ye yükselen dolar/TL bu sabah yeni zirve olan 2.07'ye kadar yükseldikten sonra TSİ 0843'te 2.0560 seviyesinden işlem görüyor.

Dün akşam 2.38'e kadar yükselen sepet bazında TL ise bu sabah 2.4174'e kadar yükseldikten sonra aynı saat itibarıyla 2.4040 seviyesinde işlem gördü.

TL hem siyasi hem de para politikasına dair endişelerle sert değer kaybeden Hindistan para birimi rupinin ardından en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasanın TCMB'den faiz artışı beklentisine girmemesi gerektiğini, TL'deki değer kaybını döviz tarafında yapacakları müdahaleler ile durduracaklarını belirterek; dolar/TL kurunun yıl sonunda 1.92'ye gerilemesinin sürpriz olmaması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan, Suriye'ye askeri bir müdahale olasılığı da güçleniyor. Suriye Ulusal Koalisyonu ile İstanbul'da düzenlenen toplantıya katılan kaynaklar, Batılı güçlerin Suriye'ye müdahalenin birkaç gün içerisinde gerçekleşebileceğini Suriye muhalefetine ilettiklerini söylediler.

Wall Street sert düşüşlerle kapandı

Küresel piyasalar, başta ABD ve İngiltere olmak üzere yetkililerden gelen açıklamaların ardından olası bir Suriye'ye müdahale tedirginliği ile satış baskısı altına girdi.

ABD'de Dow Jones endeksi dün günü yüzde 1,14 oranında değer kaybıyla tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,62, Nasdaq endeksi yüzde 2,16 oranında değer kaybetti. Avrupa tarafında da hisse senedi piyasaları yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti.

 Bugün GfK tüketici güven endeksi açıklanacak olan Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 2,28 oranında değer kaybederken, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de 1,904'den 1,847 seviyelerine geriledi. Dün Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,42, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,79, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 2,96 oranında düşüş kaydetti.

Borsa İstanbul'da 64.000 ve 63.000 destekleri önemli

Analistler, Suriye gerginliğinin bugün ve sonrasında gündemin ilk sırasına yerleştiğine dikkati çekerek, bu konuyla ilgili gelen haber ve yapılan açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Yurt içinde Başçı'nın açıklamaları ve yurt dışında faizlerin gerilemesinin etkisiyle gösterge tahvilin bileşik faizlerinin yüzde 9,80 seviyelerine gerilediğini ifade eden analistler, dün yaklaşık yüzde 4 değer kaybeden BIST 100 endeksinin 64.000 ve 63.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini kaydediyor.