Küresel borsaların havası bozuk

Yeni haftanın ilk işlem gününde Asya borsaları yaşadığı kayıplarla 11 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, ABD ve Avrupa valilerinde hafif toparlanma çabaları görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler ve düşmeye devam eden petrol fiyatlarının küresel ekonomik büyümeye dair endişeleri artırması üzerine 2011 yılından bu yana en düşük seviyelere geriledi. 

Petrol fiyatları bugün de yüzde 4 düşüş yaşarken, Brent ham petrolünün varil fiyatı 28 doların da altına geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 düşerek bu yıl genelindeki kayıplarını yüzde 11'in üzerine çıkardı. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.8 düşüşle bir yılın en zayıf seviyesine indi.

Geçtiğimiz Haziran ayında gördüğü zirvenin yüzde 20 aşağısına gelen Nikkei, böylece ayı piyasasına girmiş oldu. 

ABD'de cuma günü açıklanan perakende satışlar ve New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin belirgin şekilde altında kalmasının ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 1,99 ile son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken, New York borsasında kayıplar yüzde 2'yi aştı. 

Bugün ise resmi tatil nedeniyle New York borsasında işlem yapılmayacak. 

Avrupa tarafında, cuma günü Avro Bölgesi'nde açıklanan dış ticaret fazlası beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine karşın Avrupa borsalarında küresel piyasalardaki dalgalı seyrin etkisiyle sert düşüşler yaşandı. Avro/dolar paritesi 1,0850 - 1,0950 dar bandı içindeki yatay seyrini devam ettirirken, analistler Avrupa'da bugün veri gündeminin zayıf olduğunu ifade ediyor. Cuma günü Almanya'da DAX 30 yüzde 2,54 endeksi 1,67, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,93 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,38 değer kaybetti.

Bu sabah itibariyle ABD ve Avrupa vadelileri yüzde 0,5 seviyelerinde artış yaşıyor. 

Analistler, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin beklentileri karşılamayan verilerle arttığını, bunun da piyasalarda risk iştahını azalmasına yol açtığını ifade ediyor. Azalan risk iştahı ile yatırımcıların pay piyasalarından çıkarak, güvenli olarak görülen tahviller yöneldiğini vurgulayan analistler, bundan sonraki süreçte de piyasalarda petrol fiyatları ile verilere odaklı seyrin devam edeceğini belirtiyor.