Küresel petrol arzı arttı

Küresel petrol arzı kasım ayında bir önceki aya göre, günde ortalama 50 bin varil arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, kasımda bir önce aya göre günlük ortalama 50 bin varil artarak, 31,73 milyon varile ulaştı. Öte yandan küresel petrol arzı, kasım ayında günlük ortalama 96,9 milyon varil olarak gerçekleşti.   

Ayrıca OPEC'in kasım ayında doğalgaz sıvılarından elde edilen kondensat petrol üretimi de günlük ortalama 6,64 milyon varil oldu.  

OPEC dışındaki ülkelerin petrol üretimi, kasımda bir önceki aya göre değişmeyerek günlük ortalama 58,5 milyon varilde kaldı.  

Böylece günlük ortalama küresel petrol arzı kasım ayında toplam 96,9 milyon varil olarak gerçekleşti.  

IEA, önümüzdeki yıl OPEC ülkelerinin toplam petrol üretiminin, günlük ortalama 1,6 milyon varil artarak 31,3 milyon varile yükseleceğini öngörürken, OPEC dışındaki ülkelerin toplam petrol üretiminin de günlük ortalama 600 bin varil azalarak 57,7 milyon varile düşeceğini tahmin ediyor.  

Küresel petrol talebinin bu yıl günlük ortalama 94,6 milyon varil olacağını varsayan IEA, bu miktarın gelecek yıl ise günlük ortalama 1,2 milyon varil artışla 95,8 milyon varile çıkacağını hesaplıyor. 

En çok artış Asya-Pasifik'te olacak

Gelecek yıl küresel petrol talebinde en fazla artış gösterecek bölgenin, günlük ortalama 600 bin varil artışla Asya-Pasifik olacağı öngörülüyor.  

Asya Pasifik ülkelerinin toplam petrol talebinin 2016'da günlük ortalama 32,7 milyon varil, Amerika kıtasındaki ülkelerin 31,3 milyon varil olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bölgeleri, günlük ortalama 14,4 milyon varillik taleple Avrupa, 8,3 milyon varille Ortadoğu, 4,8 milyon varille eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve 4,2 milyon varille Afrika'nın izleyeceği belirtiliyor.