Küresel piyasa Fed'in gölgesinde

Dolar/TL bugün en son 27 Aralık 2012'de gördüğü 1.7946 seviyesine kadar yükselirken, faiz tarihi düşük seviyelerde yatay seyrini korudu. İMKB günü 1.600 puan ekside tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsada bugün bankacılık hisseleri önderliğinde yüzde 2 kayıp yaşandı. Fed tedirginliği nedeniyle yurtdışında bozulan hava, İMKB'de de satış baskısını artırdı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Ocak ayı toplantısının ardından dün açıklanan tutanaklarında, bankanın tahvil alım programının durdurulması veya yavaşlatılması yönünde görüşlerin yer alması ve Avrupa ekonomilerine ilişkin endişelerle yüzde 2.06 düştü.

77.154 puana kadar inen Endeks günü 77.269 puandan kapattı. İMKB'deki düşüşe özellikle bankalar öncülük ederken, bankacılık endeksi yüzde 2.84 gerileyerek 157.231 puandan kapandı.

Dolar yılın zirvesini gördü

Fed kararı bugün doların küresel bazda tüm para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olurken, doların altı önemli para birimi karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi üç ayın zirvesini test etti.

Başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa ekonomilerine ilişkin ekonomik göstergelerin de beklentilerden kötü gelmesi euro dolar paritesini bugün Ocak ayı başından beri en düşük seviye olan 1.32'nin de altına inmesine neden olurken dolar/TL'de 1.80 seviyesine yaklaştı.

TCMB'nin faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan indirime gitmesiyle başlayan ve bugün ABD Merkez Bankasının tahvil alım programını beklenenden daha çabuk sonlandırabileceği beklentisiyle TL'de devam eden değer kaybıyla kur yılın zirvesini gördü. Dolar/TL bugün en son 27 Aralık 2012'de gördüğü 1.7946 seviyesine kadar yükseldi.

Gösterge faiz tarihi düşük seviyelere yakın

Tahvil/bono piyasasında ise küresel satış baskısından daha bağımsız bir hareket sürüyor. TCMB kararları özellikle kısa vadeli tahvilleri aşağı yönlü etkilemeye devam ederken bankacılara göre gösterge tahvilin işlem bazında tarihi düşük seviye olan yüzde 5.62'nin hemen üzerinde yüzde 5.66 seviyesinde işlem görmesindeki en önemli neden TCMB'nin büyüme odaklı para politikası.

PPK'nın kararı öncesi yüzde 5.80'li seviyelerde işlem gören 7 Ocak 2015itfalı gösterge tahvilde bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 5.66 valörlü kapanışta ise yüzde 5.67 seviyesinden işlem gördü.