Küresel piyasalar belirsizlikle dalgalanıyor
Piyasalar bir yandan Fed'i izlerken, diğer yanda Çin ekonomisindeki yavaşlama endişeleri baskı yaratıyor
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuz ayı toplantı tutanaklarının ardından, eylülde faiz artırımı ihtimalinin zayıfladığı beklentilerinin ağır basmasına karşın, Çin ekonomisindeki yavaşlama endişeleriyle negatif seyrediyor. Yurt içi piyasalarda ise siyasi gelişmeler ile döviz piyasasındaki hareketler yakından takip ediliyor.
ABD'de dün temmuz ayı TÜFE verisinin beklentilerin altında kalması sonrasında 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,23'e kadar yükselirken, Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28-29 Temmuz tarihli toplantı tutanaklarıyla düşüşe geçti ve yüzde 2,12'ye indi. Tutanaklar, Fed üyelerinin ekonomik şartların faiz artışına henüz hazır olmadığı, ancak bu noktaya yaklaştığı görüşünde birleştiğini ortaya koydu. Tutanakların bazı üyelerin enflasyona yönelik endişelerini dile getirdiğini göstermesi ise faiz artışına eylülde başlanıp başlanmaması konusunda hala kararsız kalındığı şeklinde yorumlandı.
ABD borsası düştü
Gelişmeler sonrasında hisse senedi piyasaları düşüşünü 2'nci güne taşırken, Dow Jones Endeksi yüzde 0,93, S&P 500 Endeksi yüzde 0,82 ve Nasdaq Endeksi de yüzde 0,80 değer kaybetti.
ABD'de Fed'in iki temel çıpasından biri olan enflasyonun beklentilerin altında kaldığına dikkati çeken analistler, bu nedenle bir diğer çıpa olan istihdam piyasasındaki gelişmelerin öneminin arttığını vurguluyor. Analistler ayrıca, piyasalarda bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları, temmuz ayı yeni konut satışları ve Philadelphia Fed İş Dünyası Güven Endeksini takip edeceğini kaydediyor.
Avrupa da satıcılı seyretti
Avrupa tarafında, Çin piyasasındaki volatilitenin emtia fiyatları üzerinde yarattığı baskıyla hisse senedi piyasalarında düşüş yaşandı. Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,14, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,76 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 1,89 değer kaybetti. Yunanistan ise Almanya Federal Meclisi'nin, 3. kurtarma paketine büyük çoğunlukla onay vermesinin ardından pozitif ayrıştı ve günü yüzde 0,32 yükselişle 675,33 puandan tamamladı. Avro/dolar paritesi, Fed toplantı tutanakları sonrasında dolardaki geri çekilmeyle 1,10 seviyelerine gerilerken, şu dakikalarda 1,11 seviyelerinde dengelendi.
Analistler, Avrupa tarafında Almanya ve İngiltere'den gelecek verilerin takip edileceğini belirterek, Çin'deki gelişmeler ve ABD'de açıklanacak verilerin yakından takip edileceğini dile getiriyor.
Çin'deki belirsizlik baskı yaratıyor
Asya tarafında, Fed'in toplantı tutanaklarında Çin ekonomisine ilişkin endişelerin dile getirilmesiyle Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,5 düşüşle seyrediyor. Brent petrolün varil fiyatı ise hem arz fazlası hem de talep azalmasına yönelik tedirginlikle 46,89 dolardan işlem görüyor.
Dolar/TL için 3 seviyesi psikolojik sınır
Yurt içi piyasalarda ise dün döviz piyasasındaki hareketlilik devam ederken, pay piyasalarında düşüş, tahvil faizlerinde yükseliş yaşandı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü yüzde 0,87 düşüşle kapatırken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,71 ile Nisan 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Bu sabah saatlerinde tarihi zirvesini 3,0029'a taşıyan dolar/TL, Fed toplantı tutanaklarında, üyelerin ekonomik şartların faiz artışına henüz hazır olmadığı yönünde görüş bildirdiğini ortaya koymasıyla 2,96 seviyelerine çekildi. Euro/TL 3,3476 ile rekor seviyeye ulaşması sonrasında 3,30 seviyelerinde dengelendi.
Analistler, siyasi gelişmelere ilişkin tedirginliklerin döviz ve hisse senedi piyasasında baskı oluşturduğunu kaydediyor. Dolar/TL için 3 seviyesinin psikolojik sınır olduğuna dikkati çeken analistler, bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması durumunda yukarı yönlü hareketin ivme kazanabileceğini öngörüyor.
BIST 100 endeksi için 75.200 puan seviyesinin destek olarak takip edileceğini ifade eden analistler, olası yükselişlerde 76.300-76.600 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini dile getiriyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;
09:00 Almanya'da temmuz ÜFE
10:00 Türkiye'de temmuz yurt dışı ÜFE
11:30 İngiltere'de temmuz perakende satışlar
14:30 Türkiye'de haftalık para ve banka istatistikleri
15:30 ABD'de haftalık işsizlik başvuruları
16:45 ABD'de ağustos ekonomik beklentiler endeksi
17:00 ABD'de temmuz ikinci el konut satışları ile öncü göstergeler endeksi
17:00 ABD'de ağustos Philadelphia Fed İmalat Sanayi Endeksi