Küresel piyasalar Brexit sonrası yaralarını sarıyor

Gelişmekte olan piyasalar dolardaki değer kaybı ve Çin etkisiyle Brexit kayıplarını telafi ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke piyasaları, yuanın istikrarlı bir seyir izlediği yönünde Çin'den gelen açıklama ve dolardaki değer kaybının etkisiyle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararının ardından iki seanstır kaydettiği kayıpları kısmen telafi etti.

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı aldığı Perşembe günkü referandumun ardından küresel piyasalarda çalkantı başlarken, iki günde yüzde 5 gerileyen gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI endeksi bugün saat 16:30 itibariyle yüzde 1.2 artıda bulunuyor.

İngiltere'deki referandumun en ağır yansımaları Doğu Avrupa piyasalarında görülmüştü. Bölge borsalarını izleyen endeks  Cuma ve Pazartesi günü toplam yüzde 7.5 geriledikten sonra bugün yüzde 2 artıda seyrediyor. Prag, Varşova ve Budapeşte borsaları yüzde 2 ile 3 arasında artıda bulunuyor.

Doların geniş bantta değer kaybetmesi, risk iştahı ve petrol ile bakır fiyatlarındaki artış da piyasalardaki yükselişi destekliyor.

Çin Merkez Bankası'nın yuanın değerine dair piyasa beklentilerinin İngiltere'deki referandumun sonrasında istikrarlı olduğunu açıklaması da küresel piyasalara destek veriyor. Dün son beş buçuk yılın en düşük seviyelerini gören yuan, bugün yükseliş kaydetti.

Kopenhag merkezli Danske Bank'ın gelişmekte olan piyasalar baş analisti Jakob Christensen, "Küresel olarak bakıldığında, özellikle de Asya'da bu çalkantının doğrudan etkilerinin sınırlı olacağı başından beri belliydi. Buna karşılık yavaşlayan büyüme ve doların tepkileri nedeniyle dolaylı etkiler görebiliriz" dedi.

Christensen, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı dolayısıyla Fed'in faizleri sabit tutma eğiliminin daha yüksek olacağına dikkat çekerek, "Bu durum gelişmekte olan piyasalar için olumlu" dedi. Ancak AB'ye olan bağımlılıkları nedeniyle Doğu Avrupa ülkelerinin para birimlerinin İngiltere'nin AB'den ayrılmasının etkilerine karşı kırılgan olacağına dikkat çekti.

Petrol fiyatlarında görülen yüzde 3'e yakın yükseliş rublenin dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kazanmasını sağladı. Güney Afrika randı yüzde 2'ye yakın değer kazanırken, ülkenin tahvil faizleri de geriledi.