Küresel piyasalar, Çin'e rağmen canlılığını yitirdi
Küresel piyasalar, dün Çin'den kaynaklanan olumlu havayla kazançlarını genişletmesine rağmen bugün canlılığını yitirdi.
Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) dün faiz indirimine olumlu tepkiler veren piyasalarda, bugün Çin'e yönelik ekonomik endişeler daha ağır bastı ve birçok hisse senedi piyasasında düşüşler yaşandı.
PBoC'nin dünkü kararı sonrasında kazançlarını telafi eden Avrupa borsaları'nda, bugün Almanya'da DAX endeksinde yüzde 0,9, İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 1,2, Fransa'da CAC 40 endeksinde ise yüzde 1,4'e varan azalışlar görüldü.
Asya tarafında ise Şanghay bileşik endeksi, gün içinde dalgalı bir seyir izleyerek yüzde 1,27 değer kaybıyla 2.927,29 puandan kapandı. ABD'de ise dün güne kazançla başlayan Dow Jones endeksi yüzde 1,29, S&P 500 endeksi yüzde 1,35 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,44 değer kaybetti.
Çin'in piyasaları yumuşatma çabaları karşısında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar faizleri artırabileceğine yönelik beklentilerin gücünü koruması, yatırımcıları temkinli davranmaya sevk etti.
CMC Markets Analisti Nicholas Teo konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Çin'in faiz indirimiyle birlikte Asya'da birçok kişi yatağına gülümseyerek gitti ancak Wall Street'teki düşüşe uyandı" ifadesini kullandı. Teo, Çin piyasalarındaki performansın küresel hisse senedi piyasalarının günlük seyrinde belirleyici olduğunu vurguladı.
Credit Agricole Ekonomisti Sebastien Barbe ise Çin'in bu müdahalelerinin piyasaları kısa süreli olarak rahatlatabileceğini, ancak Çin'in büyüme sorunu için yeterli olmayacağını dile getirdi.
Büyümeyi yüksek seviyede tutmaya çalışırken, ekonomiyi dengelemeye çalışmanın daha zor olduğunu dile getiren Barbe, Çin'in şu anda ikisini birden yapabilecek durumda olmadığını ifade etti