Küresel piyasalar düşen petrol fiyatları ile tedirgin

Küresel piyasalar, petrol fiyatlarındaki düşüşün ivme kazanmasının tedirginliği ile negatif bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) yatay bir seyir izlemesine karşın, ISM İmalat Sanayi Endeksi temmuzda 52,6'ya gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Verilerin ardından yatay bir seyir izleyen New York borsasında, petrol fiyatlarının düşüşünün ivme kazanması pay piyasalarında satış baskısını artırdı.

ABD'de sondaj kulesi sayısının son 5 hafta üst üste artması, küresel piyasalardaki arz fazlası endişesi ve dolardaki değer kazancının etkisiyle Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı dün 3 ayın ardından ilk kez 40 doların altını gördü ve günü yüzde 3,4 azalışla 40,07 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı ise 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 42,3 doların altına indikten sonra gelen tepki alımlarıyla bu seviyelerde dengelendi.

Analistler, Japonya hükûmetinin açıklaması beklenen teşvik paketi, çarşamba günü haftalık ABD ham petrol ve benzin stokları ile cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin petrol fiyatları ile birlikte küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Euro Bölgesinde, imalat sanayi PMI, temmuzda 52,0'ye gerilese de beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Analistler, küresel risk iştahındaki azalışa paralel Avrupa borsalarının günü hafif düşüşlerle tamamladığını belirtti. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) 2009 yılından beri tüm zamanların en düşük seviyesinde tuttuğu politika faizini perşembe günkü toplantısında 0,25 baz puan azaltmasının beklendiğini kaydeden analistler, Brexit sonrası ekonomik ve siyasi gelişmelerin piyasaların odak noktasında kalmaya devam ettiğini dile getiriyor. Dün, Bank of America Merill Lynch Ekonomisti Wood, BoE beklentisine ilişkin "Eğer şelaleye doğru sürükleniyorsanız, sonunu beklemeden kürekleri çekmeye başlasanız iyidir” ifadesini kullandı.

Bugün Asya piyasalarında Japonya hükûmetinin açıklaması beklenen teşvik paketine ilişkin spekülasyonlarla Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,2 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izledi.

Yurt içinde, dolar kurunun 3 lira seviyesinin altında dengelenmesi ve faizlerdeki düşüş eğiliminden destek bulan BIST 100 endeksi günü yüzde 1,73 artışla 76.712 puandan tamamladı. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar verileri ile petrol fiyatlarının seyrinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 75.500 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini ve 77.500 direncini hedefleyebileceğini vurguluyor.