Küresel piyasalar ECB öncesi karışık

Küresel piyasalar, yarınki Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası toplantıları öncesi karışık seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, yarınki Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısı öncesi karışık seyrediyor.

ABD'de, halihazırda yürürlükte olan ve kamuoyunda "Obamacare" olarak bilinen sağlık sigortası yasasının kaldırılmasını öngören yeni yasa tasarısı, dün Cumhuriyetçi Parti'den 3 senatörün destek vermeyeceğini açıklamasının ardından oylanmadan geri çekildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçilerin yasa tasarısının başarısız olmasıyla ilgili, "Çok hayal kırıklığına uğradım. Sanıyorum Obamacare'in başarısız olmasına izin vereceğimiz bir konumdayız. Ona sahip çıkmayacağız. Cumhuriyetçiler de onun sahibi olmayacak. Obamacare, başarısız olacak ve sonra Demokratlar bize gelecekler." ifadelerini kullandı.

Dün ABD'de konut piyasası endeksi haziranda 64'e gerileyerek son 8 ayın en düşük seviyesine indi. Dolar endeksi, hem Cumhuriyetçilerin sağlık sigortası planlarının bir kez daha başarısız olması hem de son dönemde açıklanan verilerin piyasa beklentilerin altında gelmesi sonucu 94,48 ile yaklaşık 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

New York borsası dün karışık seyirle günü tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,25 düşüş, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq teknoloji endeksi de yüzde 0,47 artış kaydetti.

Analistler, bugün ABD'de MBA mortgage başvuruları, haziran ayı konut başlangıç ve inşaat izinleri verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Avrupa tarafında, yarınki ECB toplantısı gündemin ana maddesini oluştururken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Dün İngiltere'de tüketici fiyat endeksi haziran ayında yıllık bazda piyasa beklentisinin altında kalarak yüzde 2,6 artış kaydetti. Almanya'da da Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) ekonomik güven endeksi, temmuzda önceki aya kıyasla 1,1 puan azalarak 17,5 puana geriledi​.

Avrupa borsaları dün karışık bir seyir izlerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 artış, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 ve Almanya'da DAX 30 endeksi de yüzde 0,35 düşüş gösterdi.

Asya tarafında ise yarın yapılacak Japonya Merkez Bankası faiz kararı öne çıkarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 artışla 20.020,86 puandan kapandı. Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,79 artışla 3.212,75 puan seviyelerinde seyrediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu

14.00 ABD, MBA mortgage başvuruları

15.30 ABD, haziran ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, haziran ayı inşaat izinleri

Dolarda iyimserlik sürüyorDolarda iyimserlik sürüyor