Küresel piyasalar ECB'yi bekliyor

Avrupa Merkez Bankası kararları ve sonrasında Başkan Draghi'nin açıklamaları bugün piyasaların odağında olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar dalgalı seyrini devam ettirirken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları ve sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları takip edilecek.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi petrol fiyatları ve enerji hisselerindeki düşüş ile birlikte yüzde 0.9 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yendeki değer kaybından destek alarak yüzde 0.2 yükseldi.

Çin'de bugün açıklanan enflasyon verisinin yüzde 0,8 artış ile beklentilerin oldukça altında kalmasının ardından Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 değer kaybetti.

ABD borsaları petrol etkisiyle düştü

ABD ham petrol stoklarının dün açıklanan verilere göre rekor seviyeye yükselmesi petrol fiyaltının dün yüzde 5 gerilemesine yol açtı. Petrol fiyatları dünkü kaybın ardından bugün yüzde 0.8 artıda bulunuyor.

ABD borsaları da petrol ve enerji şirketlerinin hisselerindeki yüzde 2.5 düşüşe paralel ekside kapandı.

ABD'de dün açıklanan ADP özel istihdam verisinin 298 bin artarak 190 bin olan beklentileri aşarken, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de güçlü rakamlar ortaya koyacağı beklentisini yarattı.

Uzmanlar istihdam ve enflasyonda mevcut seyrin korunması halinde faizin artabileceğini belirten Fed'in, gelecek hafta faiz artırım kararı almaması için tarım dışı istihdam verisinin oldukça zayıf gelmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Yatırımcıların ABD'de faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakması ve yılın devamında artırımların devamını beklemeleriyle birlikte ABD'nin iki yıl vadeli tahvillerinin getirisi yüzde 1.378'e yükselerek Ağustos 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupa borsaları

Avrupa borsaları Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde güne satış ağırlıklı başladı.

Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,1 düşerek 372,09 puan, İngiltere'de FTSE-100 endeksi yüzde 0,4 değer kaybederek 7.309,08 puan oldu.

Almanya da DAX endeksi yüzde 0,4 azalışla 11.921,62 puana, İtalya da MIB 30 endeksi yüzde 0,3 azalarak 19.424,90 puana, Fransa da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 değer kaybederek 4.952,31 puana, İspanya da IBEX 35 endeksi yüzde 0,1 düşüşle 9.843,50 puana geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir