Küresel piyasalar ABD büyüme verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, dün yatay bir seyir izlemesinin ardından bugün ABD'de açıklanacak büyüme verileri ve Viyana'da başlayacak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısına odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan şirket bilançoları borsada hisse bazlı hareketleri öne çıkarırken, dolar endeksi analistlerin direnç olarak nitelendirdiği 99,0 seviyesinin üzerini test etti. Dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerin hafif de olsa altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,16, S&P 500 endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,65 değer kaybetti.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak 3'üncü çeyrek büyüme verisi ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi'nin takip edileceğini, Viyana'da başlayacak ve 2 gün sürecek OPEC toplantısının ise başta emtia fiyatları olmak üzere tüm piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirtti.

Petrol fiyatları, çarşamba günü ekim ayının en düşük seviyesi olan 49,63'e kadar gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla dün ve bugün 50 doların hemen üzerinde dengelendi. Bugün Japonya'da açıklanan enflasyonun beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 0,5 düşmesinin ardından dolar/yen paritesi 3 ayın zirvesinde yatay bir seyir izlerken, kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi 0,6 yükseldi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi.

Avrupa tarafında, dün Deutsche Bank'ın 3'üncü çeyrek karının 278 milyon euro ile beklentilerin altında kalması ve İngiltere'de 3'üncü çeyrek büyümenin beklentilerin üzerinde yüzde 2,3 olarak açıklanması sonrasında İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,07 yükseldi. Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,02 geriledi. Bugün Almanya ekim ayı enflasyon ve euro Bölgesi tüketici güveni verileri takip edilecek.

Yurt içinde, dün açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu'nda enflasyon tahmininin bu yıl sonu için yüzde 7,5 olarak korunması ve 2017 sonu için yüzde 6'dan yüzde 6,5'e yükseltilmesi ile uluslararası piyasalarda artan faizlerinin etkisiyle 2 ve 10 yıl vadeli gösterge tahvillerin bileşik faizi yükseliş kaydetti.

Dolar/TL, gün boyu etkili olan yükselişini yurt içi piyasalar kapandıktan sonra da sürdürerek akşam saatlerinde 3,1145 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve bugün bankalararası piyasada güne 3,1110 seviyelerinden başladı.

Bugün öğlene kadar açık olacak Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,83 değer kaybederek günü 78.739 puandan tamamladı. Analistler bugün, yarım gün gerçekleştirilecek işlemlerde endeksin 78.500 seviyesinin destek, 80.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul Pay Piyasası, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı arifesi olması nedeniyle bugün saat 12.40'a kadar açık olacak. Pay Piyasası'nda, sürekli müzayede işlemleri 09.30-12.30 arasında gerçekleştirilecek. Kapanış seansı, emir toplama ve kapanış fiyatından işlemler ise 12.30-12.40 aralığında yapılacak. Bugünkü işlemlerin takası ise dünkü işlemler ile 1 Kasım'da gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir