Küresel piyasalar Fed kararına odaklandı

Piyasalar, bugün açıklanacak Fed'in faiz kararı ve sonrasında Başkan Bernanke'nin yapacağı açıklamalara odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Küresel piyasalarda parasal genişleme ile uzun süredir yaşanan bahar havasının sonuna gelindiğini düşünenlerin tedirginlikleri bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları ile ya teyit edilecek ya da ertelenecek.

Piyasalar, bugün açıklanacak Fed'in faiz kararı ve sonrasında Başkan Bernanke'nin yapacağı açıklamalara odaklandı. Son birkaç aydır ABD'nin ekonomik aktivesinde çok güçlü olmasa da iyileşmeye işaret eden makroekonomik verilerle artan "parasal genişleme sınırlandırılacak mı?" tedirginliği, bugün yapılacak açıklamada bir sinyal geleceği beklentisini artırdı.

Analistlerin, Bernanke'nin parasal genişlemenin ne zaman sınırlanacağına yönelik olarak "eylül ayı ya da yıl sonuna kadar başlar" ve "2014 yılından önce başlamaz" diye ikiye ayrılmaları dikkati çekiyor. Parasal genişlemenin sınırlanmaya başlamasıyla özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarından sermaye çıkışı olabileceğini belirten analistler, zaten bu sürecin çok güçlü olmamakla birlikte mayıs ayı başından beri başladığını da kaydediyor.

Dün ABD'de açıklanan TÜFE ve konut başlangıçları verisinin de desteği ile Fed kararı öncesinde hisse senedi piyasaları günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,91 oranında yükselişle 15.318 puandan tamamlarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,87, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 değer kazandı.

Avrupa tarafında da Fed kararına odaklanan piyasalar, dün yatay bir seyir izleyerek yön arayışını devam ettirdi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,17, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,69 oranında değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 oranında değer kaybetti.

Yurt içinde ise küresel piyasalara paralel olarak TL'nin değer kaybetmesi ve faizlerdeki yükselişle ikinci seansta özellikle banka ve büyük holding hisselerinde satış baskılarının arttığı görüldü. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü yüzde 1,53 oranında düşüşle 77.739,61 puandan tamamlarken, böylece analistlerin kritik seviye olarak nitelendirdikleri 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 78.300 puanın altında kapanış yaptı. Analistler, küresel piyasanın seyrinin endeksin ana yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, bugün akşam saatlerinde Fed Başkanı Bernanke'nin açıklamaları öncesinde geniş bantta dalgalı seyrin devam edebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, Merkez Bankası (BoE) toplantı ayrıntıları

12.00 Avro bölgesi, nisan ayı inşaat üretimi

14.00 ABD, MBA konut kredileri

21.00 ABD, Merkez Bankası (Fed) faiz kararı

21.30 ABD, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması