Küresel piyasalar Fed öncesi karışık

Dış borsalarda ABD endeksleri ve Japonya dışındaki diğer Asya endeksleri düşerken, Avrupa'da yükselişler görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar bugün başlayacak ve yarın kararları açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde karışık bir seyir izliyor.

ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve Dallas Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kalmasının ardından dolar endeksi düşüş eğilimini sürdürdü. 

Dolar endeksi dün 97.28'den 96,77'ye kadar gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,23, S&P 500 endeksi yüzde 0,41, Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. Analistler yarın açıklanacak FOMC kararları ve Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları öncesinde bugün verilere odaklı seyrin devam edeceğini belirtiyor. 

Avrupa tarafında Yunanistan ile ilgili belirsizlikler devam ederken, taraflardan bu hafta, en geç önümüzdeki hafta bir ön anlaşma yapılabileceği yönündeki açıklamalar dikkati çekti. 

Avro/dolar paritesi dün 1,09'un üzerini test ettikten sonra günü yüzde 0,13 artışla 1,0887'den tamamladı, pay piyasalarında ise hızlı yükselişler görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,93, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,30, bugün 1. çeyrek GSYH verisinin açıklanacağı İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,47 değer kazandı. Yunanistan'da ASE endeksi ise pozitif açıklamalarla yüzde 4,37 yükseldi. 

Asya borsaları yatırımcıların yarın sona erecek Fed toplantısı öncesinde temkinli hareket etmelerine paralel yedi yılın zirvelerinden geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi erken saatlerde Ocak 2008'ten bu yana en yüksek düzeyi gördükten sonra gerileyerek yüzde 0.3 ekside seyrediyor.