Küresel piyasalar hızlı yükseldi

Küresel piyasalarda Kuzey Kore geriliminin diplomatik yollarla çözülebileceği beklentilerinin artması pay piyasalarında alıcılı seyrin geri dönmesini sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün veri trafiğinin zayıf olmasına karşın artan risk iştahı ile yükselen pay piyasalarında rekorlar kırıldı.

Dow Jones endeksi yüzde 1,19 değer kazandı, S&P 500 endeksi de yüzde 1,08 artarak 2.488 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Nasdaq endeksi ise yüzde 1,13 primle tarihinin en yüksek ikinci kapanışını yaptı.

Analistler, veri ve haber akışının zayıf olması ile piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığını belirterek, Kuzey Kore ile gerilimin yükselmeyeceğine ilişkin beklentilerin yatırımcılardaki risk iştahını artırdığını ifade etti. 

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesinin 1,20'nin üzerinde kalıcı olmamasından destek bulan pay piyasalarında yükseliş eğilimi öne çıktı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,39, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,24 değer kazandı. Dün yüzde 0,65 gerileyerek 1,1952'den günü tamamlayan avro/dolar paritesi, bugün Asya piyasalarında 1,1950 seviyesinde dengelendi. Bugün İngiltere'de enflasyon verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, Brexit ile ilgili gelişmelerin de gündemi meşgul ettiğini kaydetti. 

Bugün Asya piyasalarında yenin dolar karşısındaki gerilemesinden destek bulan Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükseldi. Dolar/yeni paritesi, dünkü yüzde 1,45'lik artışın ardından bugün 109,4 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, ağustos ayı TÜFE ve ÜFE
13.00 ABD, ağustos ayı küçük işletmeler iyimserlik endeksi
17.00 ABD, temmuz ayı JOLTS açık iş sayısı